^

San Francisco

Un oras de poveste, in care traditia si modernitatea se impletesc intr-un mod imperceptibil. Frumusetea in diversitate! Un loc care te atrage la hoinareala si in care pozele pe care le faci sunt faine, chiar daca esti un fotograf mediocru.
O iau inginereste si voi puncta locurile care mi-au placut cel mai mult.

Casele victoriene ("Painted Ladies") fac, dupa parerea mea, farmecul acestui oras. Au mai ramas cateva mii dupa cutremurul devastator din 1906 si incendiul care i-a urmat. Sunt din lemn si colorate in cele mai diverse culori, creand un tablou foarte armonios. De vizitat, neaparat, Alamo Square.
Vederea spre golf iti taie respiratia. Ganditi-va, insa, la fericitii care locuiesc in casele elegante si se bucura zilnic, de la ferestrele lor imense, de aceasta vedere incadrata de celebrul Golden Gate si de la fel de maiestuosul Bay Bridge, presarata de vaporase si cu imaginea insulei Alcatraz in departare.

Apropo, daca doriti sa vizitati insula, faceti-va rezervare din timp, cu cel putin cateva zile inainte. Iar in privinta podului Golden Gate, daca este in ceata, nu va necajiti, pentru ca asa este mai tot timpul, astfel incat ceata de pe pod a devenit si ea atractie turistica. Va recomand ca intr-o seara sa admirati luminile orasului de pe Bay Bridge.


Tramvaiul ("Cable car"), pare venit dintr-o alta lume. Este ca o jucarie pentru cei mari, frumos si divers colorata, ca mai toate lucrurile din acest oras. Cu 13 dolari va puteti plimba o zi intreaga. 

Daca ati obosit de plimbat, va sugerez o pauza gastronomica. Puteti merge in port ("Fisherman's Wharf"), sa mancati peste. Eu am fost la Boudin si am mancat supa de scoici in coaja de paine ("clam chowder").

Si apoi, neaparat, trebuie sa ajungeti la Ghirardelli acasa ("Ghirardelli Square"), unul dintre principalii producatori de ciocolata din SUA. Aici puteti savura delicioase inghetate XXL (putin cam dulci dupa gustul europenilor), dar numai dupa ce ati facut coada la intrare.


Lombard Street este o alta destinatie obligatorie. Daca vreti sa o parcurgeti in masina, trebuie sa stati un pic la coada. Eu prefer sa merg pe jos, pentru ca fotografiile ies mai reusite (inclusiv cu tine ca personaj principal), iar din varf te poti bucura de o priveliste minunata spre golf. 

Alte locuri interesante: cartierul italian - "North Beach" (stalpii stradali sunt vopsiti in culorile Italiei), Chinatown (una dintre cele mai mari comunitati din afara Asiei), Japantown, Union Square (un loc plin de viata, cu multe hoteluri si magazine, poate fi considerat inima orasului), Telegraph Hill (unde te poti bucura de o priveliste panoramica o orasului si golfului), Golden Gate Park (unul din cele mai mari parcuri, cu o colectie impresionanta de plante si multe muzee), cartierul financiar si civic, Palace of Fine Arts (o ramasita a expozitiei Panama-Pacific din 1915) si multe altele. 

Am stat doar 2 zile si imaginile au trecut prin fata ochilor mei ca intr-un film. Daca as fi zabovit mai mult (cel putin cateva luni) si as fi avut timp sa ma impregnez cu atmosfera locului, povestirea mea ar fi aratat, desigur, altfel. Oricum ar fi, orasul este minunat.
      San Francisco San Francisco Reviewed by Mirela on duminică, 15 mai 2011 Rating: 5

      2 comentarii

      1. America nu m-a tentat niciodata, poate si pentru ca trebuie sa umblu dupa acte daca vreau sa fiu turist in tara lor si sa-mi cheltui banii, deloc putini, pe acolo. Dar San Francisco...mai, mai, ca m-ar bate un gand :)

        RăspundețiȘtergere
      2. Nici eu nu as fi vizitat SUA doar asa, ca turist. Dar am fost sa imi vizitez sora si ea m-a plimbat prin multe locuri frumoase. Dintre toate, San Francisco mi-a placut cel mai mult. Preturile sunt mai mari in Europa decat in SUA si viza se obtine, in general, pe 10 ani. Doar mancarea nu mi-a prea placut. Dar nu le poti avea pe toate...

        RăspundețiȘtergere

      nRelate Posts Only