^

Bologna - la Dotta, la Rossa, la Grassa

Daca ajungeti pe la Bologna, o sa constatati ca este un oras cu un farmec aparte.
Inainte de a va povesti pe unde imi place sa hoinaresc, voi aminti cateva aspecte generale. 
Bologna este situata in zona de centru nord a Italiei, o regiune puternic industrializata, in care se afla sediul mai multor firme de renume mondial: Ducati (motociclete), Lamborghini, Furla, La Perla, Maserati, etc. Bologna este si un cunoscut centru expozitional ("la Fiera"), nu numai foarte bine dotat, dar si cu o arhitectura avangardista, care ofera, ea insasi, un spectacol in sine. 

Maranello, locul unde se naste orice Ferrari din lume, se afla la mai putin de 50 km si, daca aveti noroc, in aeroport va puteti intalni cu baietii din echipa de Formula Unu a lui Ferarri sau Red Bull, care hoinaresc prin lume, dar se intorc, mereu, aici (mie mi s-a intamplat de cateva ori, dar, ce-i drept, pe Alonso nu l-am vazut). Iar la ceva mai mult de 100 km se gasesc Florenta, Venetia, Padova, Verona, Mantova, Parma.

Bologna este, in primul rand, un mare centru universitar, si asa si-a capatat supranumele "la Dotta"(cea dotata). Universitatea (Alma Mater Studiorum), cea mai bine clasata pe plan mondial dintre toate institutiile de invatamant superior din Italia si cea mai veche din lume, a luat fiinta in anul 1088 (cu 2 ani inaintea celei de la Sorbona-Paris), ca o uniune laica dintre studenti, in scopul studierii si comentarii textelor de drept roman. Spre ajutorare, studentii se grupau in colegii, in functie de natia din care faceau parte. Colegiul Spaniei, infiintat in 1364, este si astazi functional, ospitand in jur de 10 studenti, cu respectarea acelorasi reguli create acum 650 ani. Spre deosebire de alte universitati (de ex. cea de la Paris), s-a bucurat dintotdeauna de un statut de independenta in raport cu biserica sau puterea laica. Numara, in prezent, in jur de 100.000 studenti (la o populatie de 500.000 locuitori) si a dat numele unor acorduri intre universitatile europene in scopul armonizarii sistemelor nationale de invatamant superior pentru a facilita recunoasterea studiilor si mobilitatea studiilor la nivel european (Procesul Bologna). Despre Universitate ar fi, insa, multe de povestit.... 

Palazzo della Mercanzia
Un alt domeniu de excelenta este gastronomia., de unde Bologna si-a castigat titlul "la Grassa". Aici au luat nastere tortellini (avand ca sursa de inspiratie, se spune, buricul Venerei), lasagne, tagliatelle, ragù, mortadella si multe altele. Ca sa vedeti ca italianii au luat totul foarte in serios, sa stiti ca unele masuri oficiale de paste, precum si retete tipice sunt depozitate in Camera de Comert, aflata in superbul Palazzo della Mercanzia, unde puteti gasi si etalonul in aur al tagliatellelor.

Bologna este si "la Rossa", nu numai datorita acoperisurilor de culoarea teracotei rosii, dar si orientarii politice traditionale de stanga. Este si motivul pentru care aici veti intalni strazi cu numele lui Lenin, Marx sau Rosa Luxemburg.

V-am facut curiosi?
Bologna - la Dotta, la Rossa, la Grassa Bologna - la Dotta, la Rossa, la Grassa Reviewed by Mirela on vineri, 5 august 2011 Rating: 5

5 comentarii

  1. Sa mi se scuze ignoranta, dar cine e Alonso?

    RăspundețiȘtergere
  2. Fernando Alonso este un binecunoscut pilot de Formula 1, campion mondial in 2005 si 2006, actualmente este la echipa Ferrari. Intr-adevar....ignoranta! Nici nu ma mai mir ca SUA nu mai are nici un circuit de Formula 1. Ultimul, cel de la Indianapolis, s-a tinut in 2007.

    RăspundețiȘtergere
  3. Felicitari pentru articol; chiar azi am vazut un documentar despre Bologna; s-a aratat si interiorul Universitatii; am vazut vreo doua sali impresionante; ai idee daca ca turist poti vizita Universitatea? exista tururi ghidate? multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Parțial. da, se poate vizita. Sau, mai bine zis, sunt multe locuri în Bologna care amintesc de universitate. Inițial, nu a existat o clădire specială, căci inițiativa de a crea o universitate a aparținut studenților, iar lecțiile se țineau pe unde se putea. Prin 1561 s-a construit o clădire dedicată, astăzi se numește Palazzo Archiginnasio și se poate vizita curtea interioară, plină de blazoanele studenților și profesorilor, precum și sala de disecție (Teatro anatomico). Apoi, în Piazza San Francesco și Piazza San Domenico se găsesc mormintele glosatorilor, profesorii în drept roman. Și la Muzeul Medieval se găsesc diferite lapide înfățișând studenți și profesori.
      În actualul cartier studențesc se pot vizita biblioteca, precum și muzeele: Muzeul studenților, Palazzo Poggi, ales de Napoleon, în 1802, ca nou sediu al Universității, care adăpostește mai multe muzee, cele mai interesante, după mine, fiind Muzeul anatomiei umane și Muzeul de Obstretică. Iar atmosfera studențească se gustă plimbându-te pe via Zamboni (unde sunt cele mai multe facultăți) și bând ceva în Piazza Verdi.

      Ștergere
    2. Mirela,
      multumesc pentru raspuns; ti-am trimis pe email trei imagini ca sa-ti dai seama despre ce anume te-am intrebat (adica ce am vazut eu in documentar)

      Ștergere

nRelate Posts Only