^

La plimbare prin Bologna (III)

Palazzo del Podestà 
Gata, v-ati odihnit? Va mai las un pic sa admirati piata, construita pe la 1200, in timp ce am sa va povestesc cate ceva despre cladirile din jur: Palazzo di Re Enzo (numit dupa regele Heinrich, italienizat Enzo, fiul natural al imparatului Sf. Imperiu, Federic al II-lea, a fost capturat de bolognezi pe la 1249 si si-a petrecut ultimii 23 de ani de viata in acest palat), Palazzo del Podestà (sediul sefului puterii administrative), Palazzo d'Accursio sau Comunale (sediul guvernului orasului), Palazzo dei Notai (sediul societatii notarilor), Palazzo dei Banchi (se numeste asa pentru ca aici se aflau banci, nu este un palat propriu-zis, ci doar o fatada care acopera mai multe cladiri, construita cu scopul de a se incadra armonios cu celelalte palate din jur).

Palazzo Re Enzo
Deasupra intrarii in Palazzo Comunale este statuia papei Grigore al XIII-lea, cel care a introdus calendarul gregorian si care este cinstit de bolognezi, caci s-a nascut aici. 



Palazzo Comunale
Legenda spune ca atunci cand au intrat in oras trupele lui Napoleon, locuitorii au spus ca e statuia Sf. Petroniu, ocrotitorul orasului, si asa a scapat statuia, mai norocoasa decat altele (multe biserici si-au schimbat in acele vremuri destinatia: de pilda, San Francesco a devenit grajd pentru trupele franceze si, mai apoi, a promovat si a ajuns sediul vamii). Se zice, de asemenea, ca una din acvile de pe peretele palatului comunal este sculptata de Michelangelo. 


Fontana del Nettuno
Langa Piazza Maggiore este Piazza Nettuno, unde se afla statuia omonima, sculptata de artistul flamand Giambologna. Suntem fix in centrul orasului, caci exact aici se intersectau cardus si decumanus, principalele strazi in jurul carora era construit orasul in epoca romana. Tridentul aflat in mana zeului a devenit emblema lui Maserati (fabrica se afla la Modena, langa Bologna). 
Am ajuns la Sala Borsa, unul din locurile cele mai dragi mie, pe care mi l-as dori si in Bucuresti. 



Acum este biblioteca publica, dar a fost gradina botanica, sediul postei, bursa, restaurant si sala de sport. Sub cladire se gasesc urme etrusce si romane (aici se afla forul roman), care pot fi vizitate sau doar privite prin podeaua de sticla. Sala Borsa este un loc viu, plin de carti, reviste, harti, ziare, cd-uri audio si video dupa pofta inimii, unde intalnesti de la profesori universitari, studenti, simpli cetateni si pana la extracomunitari, care vin aici sa citeasca ziarele in limbile lor materne. De curand, s-a inaugurat un stand de carti in limba romana, dar, desi cartile sunt dintre cele mai bune, nu au, din pacate, prea multi cititori. Oare romanii muncesc prea mult in Italia si nu mai au timp de citit?

Sala Borsa
La plimbare prin Bologna (III) La plimbare prin Bologna (III) Reviewed by Mirela on joi, 15 septembrie 2011 Rating: 5

2 comentarii

  1. Azi e 29 septembrie si tu, de doua saptamani, nu ai mai scris nimic. Pai opinia publica mondiala asteapta cu sufletul la gura sa afle ce chestii ai mai observat tu in lume!

    RăspundețiȘtergere
  2. Iubesc Bologna, a fost marea surpriza a unei calatorii in Italia, care initial avea alta destinatie :)

    RăspundețiȘtergere

nRelate Posts Only