^

Intr-o cafenea italiana


O cafenea italiana poate fi raiul de pe pamant. Nu ma refer la cafenelele pretentioase, ci la cele simple, de cartier. Imagineaza-ti ca afara e iarna, frig si, poate, nu s-a luminat bine de ziua. Si, dintr-o data, intri intr-un loc cu o aroma divina de cafea, care parca iti invaluie sufletul.

Este cald, lumina si animatie. Poti sa iti bei cafeaua la o masuta, dar, mai bine, sa stai la tejghea, unde ai ocazia sa faci "quattro chiacchiere" cu vecinul de alaturi si cu barmanul (s-ar traduce prin "palavrageala", dar la italieni, expresia are un sens mai social si mai putin frivol decat la noi). 

De obicei, italienii beau cafeaua dintr-o suflare si, apoi, pleaca la treburile lor. Cafeaua este o clipa concentrata de savoare, care iti da energie pentru ziua care urmeaza. Ritualul cafelei de dimineata este asa incetatenit la italieni, ca la ora 7.00 cafenelele sunt deja pline. Aici opreste functionarul de banca, inainte de a ajunge la birou, aici vezi si pensionarii care fac un scurt popas inainte de a merge la cumparaturi. 

Italienii sunt foarte exigenti cu calitatea cafelei, care trebuie sa fie din cea mai buna. Beau, cel mai adesea, espresso (asta primesti cand comanzi, simplu, o cafea). Romanii, cel putin cei incepatori in ale cafelei italiene, comanda un espresso mai diluat (caffè lungo sau alto). Daca te-ai obisnuit cu espresso, ti se va parea ca celelalte tipuri de cafea nu mai au gust. Poate doar cappuccino, din cand in cand...Dar nu-l comandati in a doua parte a zilei, italienii isi vor da seama ca sunteti novici (si pe buna dreptate, pentru ca este mai greu digerabil). 

Un espresso costa un euro si nu incercati sa lasati bacsis, cei mai multi barmani se vor uita ciudat la voi. 

Sper, acum, ca sunteti de acord cu mine: cafeaua de dimineata à l'italienne (adica tare, buna si bauta intr-un ambient simplu si prietenos) este un mod placut de a-ti incepe ziua. 

Daca ajungeti la Bologna, mergeti sa beti o cafea la libraria Ambasciatori, iar daca sunteti la Roma, trebuie sa ajungeti, neaparat, la cafeneaua Sant'Eustachio sau Tazza d'Oro.
Intr-o cafenea italiana Intr-o cafenea italiana Reviewed by Mirela on duminică, 15 ianuarie 2012 Rating: 5

6 comentarii

  1. Hmmm, mi s-a facut pofta. Cand am fost in Italia am fost prea grabita sa vad totul ca sa am timp sa savurez aceste delicii. Am avut placerea sa degust cafeaua austriaca, delicioasa, cu o multitudine de variante. Ca sa pot sa fac diferenta, cu certitudine ca trebuie sa vin la fata locului si sa o iau incet incet, din cafenea in cafenea.

    Si eu care credeam ca functia cafelei este sa te trezeasca dimineata, nu sa iti faca ziua mai frumoasa.

    RăspundețiȘtergere
  2. Vezi, e momentul sa vii in Italia, ca se degusti cafeaua si...viata.

    RăspundețiȘtergere
  3. Dacă îţi place cafeaua cu arome, îţi recomand să cauţi Lino's Coffee, http://www.linoscoffee.com, au cea mai bună cafea din lume. Să îmi povesteşti după aceea dacă ţi-a plăcut:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hmmmm! Se pare ca sediul firmei este la Parma. La Bologna nu exista, inca, magazin, dar stau cu ochii in 4. Si, daca ajung in Parma, imi fac de cap :)

      Ștergere
  4. Suntem niste cafegii dependenti, clar!
    Eu las o moneda de 10 centi, daca iau si cornetto, cer un pahar cu apa sau niste lapte sa "patez" cafeaua:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca merg la Sant'Eustachio, iau, obligatorie, si mille feuilles (sau mille foglie, cum spun italienii).

      Ștergere

nRelate Posts Only