^

Torino, pe gustul si sufletul meu

Cred ca a sosit timpul pentru o plimbare pe strazile orasului. Via Roma, Po, Lagrange, Pietra Mica, 20 Settembre sunt mereu pline de viata si gasesti la tot pasul anticariate, cafenele si cofetarii. Baratti&Milano, Torino, Al Bicerin, Fiorio (locul preferat al lui Cavour), Mulassano sunt principalele cafenele istorice, saloane literare si politice, elegante, cu pereti impodobiti cu stucaturi aurite, oglinzi si picturi. Nu trebuie, in nici un caz, ratate.


Torino este un punct de referinta in istoria ciocolatei. Torinezii se mandresc ca ciocolata a intrat in Italia prin Torino (adusa de Caterina, fiica lui Filip al II-lea al Spaniei, cand s-a casatorit, in 1585, cu Carlo Emanuele I, duce de Savoia), iar astazi aici se produce 40% din productia italiana de ciocolata (Ferrero, Venchi, Caffarel isi au sediul in regiune). Tot aici s-a nascut Gianduia (dupa numele unei masti populare din Torino), amestec de cacao cu alune, care, in 1865 va fi prima ciocolata din lume comercializata in ambalaj de hartie. In 1964, Michele Ferrero aduce modificari cremei Gianduia si incepe sa o vanda in toata lumea cu numele de Nutella. 

Tot plimbandu-ne pe strazi, a venit seara, o seara de decembrie invaluita deja de farmecul sarbatorilor. Iluminatia strazilor este o opera de arta in sine si, se pare, ca aceasta traditie se datoreaza tot Casei Savoia, care isi dorea ca orasul sa fie la fel de stralucitor ca cele mai de seama curti regale. Mi-au placut, mai ales, via Lagrange (o poezie intreaga scrisa cu litere iluminate de-a lungul intregii strazi) si piata centrala ("mercato coperto" di Palazzo, pe a carei acoperis este scris in toate limbile pamantului "Amare le differenze" - Sa iubesti diferentele).

Ar mai fi destule de povestit. Si mai sunt multe alte locuri pe care nu am reusit sa le vizitam. Nu am vazut Giulgiul lui Isus (este expus foarte rar, ultima data in 2010, urmatoarea se spune ca ar fi in 2025), nici multe alte biserici si muzee, cartierul olimpic, operele de arta contemporana raspandite pe strazile orasului, vechile cladiri ale fabricii FIAT transformate de arhitecti celebri in locuri cu destinatie publica. 
Torino pare sa fie un oras complet, care are de toate, un oras care nu poate fi descoperit numai in cateva zile.
Torino, pe gustul si sufletul meu Torino, pe gustul si sufletul meu Reviewed by Mirela on duminică, 8 ianuarie 2012 Rating: 5

6 comentarii

  1. Lecturind aceasta prezentare ai senzatia ca plutești in lumea copilariei cînd povestile cu palate si zîne iti infrumusețează copilăria si te face să visezi la o lume ireală
    Italia, reprezintă se pare un muzeu în aer liber oriunde te-ai afla și cu atît mai mult la Torino .Curiozitate stîrnită de această prezentare și dorința de a savura minunatele sortimente de ciocolata te indeamnă urgent la o excursie care să includă neapărat TORINO și nu numai

    RăspundețiȘtergere
  2. Am retinut spatiul larg dedicat istoriei ciocolatei italiene, ceea ce denota dragostea ta adevarata pentru acest aspect al civilizatiei culinare a bastinasilor.
    Cat despre giulgiul lui Cristos, nu reiese clar daca regreti ca nu l-ai putut vedea, sau daca esti nerabdatoare sa prinzi expunerea din 2025. Noroc ca halele dezafectate ale FIAT erau deschise!

    RăspundețiȘtergere
  3. Si mie mi-au placut mult Luci d'artista. Ai dreptate,Torino ofera multe de vazut si facut, mi-am propus sa ma duc mai des, mai ales ca de vreo luna s-a intamplat "miracolul" si e mult mai usor si comod de ajuns cu trenul(in sfarsit!!!!:)).
    ps: in ce oras locuiesti?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu stau în Bologna, există un tren direct, chiar dacă pleacă cu noaptea în cap :)Dar tu, unde locuiești?
      Și mie mi-ar plăcea să revin, nu am văzut atâtea lucruri, nu am gustat atâtea bunătăți!

      Ștergere
  4. Eu locuiesc la Alba(Cn )-orasul Nutellei-de asta am devenit eu dulciuri-dependenta:). Apropos de trenuri, sunt multe noutati anul asta, stii de trenurile Italo? Eu sunt tare entuziasmata,tocmai mi-am luat bilet Torino-Milano(vad ca e si Torino -Bologna), costa ceva mai mult decat trenitalia dar sunt incredibil de rapide, teoretic parcurgi distanta in mai putin de jumatate din timpul necesar cu trenitalia...e grozav pentru excursiile de o zi.( Zic teoretic pentru ca mi-am luat doar biletul, calatoria o s-o fac abia weekendul viitor:)). Daca mai vii prin Torino da un semn, poate ne intalnim la o cafea sau ciocolata calda:).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Reciproca este valabila. Daca ajungi prin preajma, cauta-ma neaparat!
      Cum e sa locuiesti intr-un oras de ciocolata? Visul meu este sa ajung la Perugia, ador Perugina.

      Ștergere

nRelate Posts Only