^

Torino Reale


Ne-am inceput plimbarea din inima orasului, Piazza Castello, dar numai dupa ce ne-am aprovizionat cu harti si ne-am luat un Torino+Piemonte card (valabil 3 zile, 27 euro) de la oficiul turistic (IAT - Informazione e Accoglienza Turistica).

Am vizitat, mai intai, Palazzo Reale, cea mai importanta dintre rezidentele piemonteze ale Casei de Savoia. Asa am inceput sa invat cate ceva despre istoria acestei dinastii regale. A luat nastere la sfarsitul secolului al X-lea, a devenit regat in 1713, iar din 1861 pana in 1946 i-a dat pe regii Italiei unite. 

In 1563, capitala ducatului de Savoia a fost mutata de la Chambery la Torino, ca urmare a extinderii dominatiei spre peninsula italica. 

A avut un rol incontestabil in unificarea Italiei, alaturi de Garibaldi, Cavour, Mazzini s.a., astfel ca Vittorio Emanuele II devine primul rege al Italiei, in 1861. Deoarece sotia sa, Maria Adelaide moare in 1855, prima regina a Italiei va fi Margherita, nora sa, sotia lui Umberto I si cea care a dat numele celei mai populare pizze.

In apropiere se afla Palazzo Chiablese (resedinta fratelui regelui), Palazzo Madama (care gazduieste Museo Civico di Arte Antica), Armeria Reale si, ceva mai departe, Palazzo Carignano. Dinspre Piazza Castello, Palazzo Madama este o magnifica constructie baroca. In partea cealalta, insa, a pastrat aspectul unui castel medieval fortificat si inglobeaza ramasitele romane ale Portei Decumana. Ia numele de la cele doua regine care l-au locuit: Maria Cristina di Borbone si Maria Giovanna Battista di Savoia. Din turnul palatului se poate vedea orasul la 3600 si Alpii inzapeziti. Fata de celelalte orase italiene, strazile sunt drepte si cladirile masive si perfect aliniate, ceea ce iti lasa impresia ca te afli la Paris. 

Palazzo Carignano, construit in stil baroc, era sediul ramurii Savoia-Carignano (un fel de veri), cea care, in 1831, dupa moartea regelui Carlo Felice (care nu a lasat descendenti), a preluat conducerea regatului. Aici s-a nascut primul rege al Italiei si s-a intrunit primul parlament italian (reconstruit cu ocazia celebrarii unificarii), iar astazi gazduieste Museo del Risorgimento (perioada in care s-a infaptuit unitatea Italiei). Are doua fatade complet diferite: una de secol XVIII, baroca, in caramida, celalalta, de secol XIX, neoclasica, vopsita in alb. Ultimul palat vizitat a fost cel de la Venaria Reale, aflat in afara orasului. Acelasi fast, gradini nesfarsite si, in plus, expozitia "Leonardo, geniul, mitul" construita in jurul celebrului Autoportret, precum si o alta despre moda italiana (fiecare epoca era reprezentata nu numai prin diverse rochii, dar salile respective erau invaluite in parfumul aflat atunci la moda: portocale, violete, etc.).

Plimbandu-te prin salile somptuoase si stralucitoare ale palatelor sau pe bulevardele largi, cu magazine elegante, cafenele de moda veche si piete grandioase, te poti crede la Paris. Franta a fost pentru Casa de Savoia un model pe care a reusit, nu de putine ori, sa il depaseasca. Aceste palate, precum si multe altele pe care nu am reusit sa le vizitam, fac parte din patrimoniul UNESCO.
Torino Reale Torino Reale Reviewed by Mirela on luni, 2 ianuarie 2012 Rating: 5

Niciun comentariu

nRelate Posts Only