^

Vicenza, orasul lui Palladio

Vicenza este o bijuterie de oras, opera arhitectului Andrea Palladio.
Palatele si constructiile publice pe care le-a creat, prin secolul XVI, in stil renascentist tarziu, au dat orasului o identitate aparte, astfel ca Vicenza si Palladio sunt doua cuvinte care merg de la sine impreuna. Un om a creat nu numai orasul, dar si faima lui.



Basilica Palladiana si Loggia del Capitaniato in Piazza dei Signori, Palazzo Chiericati, Teatro Olimpico, Palazzo Barbaran da Porta, Villa Capra, denumita si La Rotonda, si multe altele au intrat, in 1994, in patrimoniul mondial UNESCO, la care au fost adaugate, in 1996, si celelalte vile palladiene din regiunea Veneto (Vicenza este capitala provinciei cu acelasi nume, care face parte din regiunea Veneto). 
Italia este o tara in care frumosul isi gaseste cele mai pure forme de exprimare. De aceea, incepi sa te obisnuiesti cu aceasta frumusete, sa devina doar un fond, care, chiar inconstient, ajunge sa iti infrumuseteze propria viata. In ciuda "obisnuirii" mele cu frumusetile Italiei, marturisesc ca Teatro Olimpico m-a impresionat profund.
Scena este o reconstructie a Tebei antice si ai senzatia ca o lume intreaga traieste dincolo de scena. In realitate, scena are o adancime de numai 15 m. Statui si basoreliefuri se gasesc pretutindeni, pe scena si in sala. Emotionante sunt si bancile din lemn pe care stateau spectatorii si care isi poarta cu eleganta varsta multicentenara. A fost inaugurat in 1585, cu piesa Oedip rege, de Sofocle. Se spune ca este cel mai vechi teatru stabil acoperit din lume. 

Va invit la o plimbare prin oras, prin Piazza dei Signori, corso Palladio, contrà Porti si pe strazile dimprejur. "Aceste constructii sunt facute sa impresioneze ochiul prin grandoarea si formele lor si sa incante spiritul cu frumoasa armonie a dimensiunilor lor", povestea Goethe, care a vizitat orasul in 1786.
Vicenza, orasul lui Palladio Vicenza, orasul lui Palladio Reviewed by Mirela on duminică, 22 ianuarie 2012 Rating: 5

Un comentariu

nRelate Posts Only