^

Oetzi, omul venit din negura vremurilor


Oetzi, omul gheturilor, venit din epoca bronzului, are o casa a lui in Bolzano, la Muzeul arheologic al Tirolului de Sud.
El a fost descoperit in 1991 de un cuplu de turisti germani in ghetarii din Alpii de Est, la granita dintre Italia si Austria. A fost dus, initial, in Austria, crezandu-se ca se afla pe teritoriul austriac si a fost botezat de un jurnalist dupa numele unei vai din Tirolul de Nord (Oetztal). A revenit, insa, in Italia, dupa ce s-a ajuns la concluzia ca se aflase pe teritoriul italian, e adevarat, la numai cativa metri de granita. Italienii ii spun, mai degraba, omul din Similaun (dupa locul unde a fost gasit).

Ceea ce il face unic este faptul ca este o "mumie umida", adica celulele corpului sau, congelate de gheata in care au stat timp de 5000 de ani, au pastrat o parte din apa, astfel ca tesuturile sale sunt o sursa extraordinara de informatii. 

Pentru el s-a creat in 2007, la Bolzano, Institutul pentru Mumii si Omul Gheturilor, care nu conteneste sa il studieze si sa descopere mereu, gratie noilor tehnologii, lucruri noi despre oamenii care au trait in urma cu 5000 de ani. Acum stim cam cum arata, cum a murit (prima crima documentata din istorie!), tatuajele pe care le avea (primele tatuaje din istorie), ce a mancat inainte de a muri, ce boli avea, unde si-a petrecut copilaria (din compozitia dintilor), grupa sanguina (0) si culoarea ochilor (caprui), cu ce se ocupa (pastor sau aristocrat, oamenii de stiinta nu au ajuns, inca, la un consens) s.a. Este uimitor sa ii vezi hainele, caciula si incaltamintea (in totalitate eco), precum si tot ce cara cu el (arme, mancare si, chiar, "medicamente"). Si toate sunt adevarate! Suferea cam de aceleasi boli ca si noi (boli cardiovasculare, intoleranta la lactoza, boala lui Lyme etc.), dar avea si o boala necunoscuta. 


In prezent se afla intr-o camera frigorifica, la temperatura de - 6 °C si umiditate 99,6%, si este vizibil printr-o fereastra de 30x40 cm. Sunt luate toate masurile posibile de protectie, totusi, in cazul in care i se intampla ceva, are in permanenta rezervata o camera la spitalul din Bolzano. 

Povestea lui Oetzi este atat de extraordinara incat au aparut voci care sa spuna ca totul este un fals. 

De cateva zile, insa, Oetzi nu mai este cel mai vechi om de pe pamant, ajuns pana in zilele noastre, pentru ca cercetatorii spanioli au reusit sa identifice o portiune de ADN uman de acum 7000 de ani.
Oetzi, omul venit din negura vremurilor Oetzi, omul venit din negura vremurilor Reviewed by Mirela on joi, 28 iunie 2012 Rating: 5

2 comentarii

  1. In concluzie, Oetzi asta este o mare vedeta, asa cum el nici macar nu-si putea imagina. A murit, cel mai probabil, din cauza ranilor, fara sa stie ce noroc da astfel peste el! Muzeul este foarte interesant, incepand cu faptul ca este dedicat unui singur om. Ar mai fi si altele asemanatoare, dedicate ba lui Napoleor, ba lui Dante, ba mai stiu eu carui mare artist contemporan. Chiar Michael Jackson ar putea avea un muzeu, daca nu are,deja. Dar Oetzi ii depaseste pe toti, el fiind nu doar cel mai batran, dar si un anonim, care a ajuns sa aiba un muzeu doar pentru el, numai si numai pentru ca a trait candva!

    RăspundețiȘtergere
  2. Fiecare cu norocul lui! Iar celebritatea o poti capata pe neobservate! Asa ca, nu se stie niciodata ce iti rezerva soarta, chiar dupa ce nu mai esti!

    RăspundețiȘtergere

nRelate Posts Only