sâmbătă, 1 martie 2014

Caponata siciliana

Este o mâncare tradițională din Sicilia, asemănătoare ghiveciului nostru, un amestec de savori date de soarele, căldura și bogăția pământului sicilian. Am mâncat prima dată caponata pe malul mării, la Siracuza, la vremea asfințitului. Și, de atunci, a devenit rețeta gustoasă și simplă, care mă salvează în orice situație și îmi reușește întotdeauna. 
Ingrediente:

500 g ardei gras (roșii, galbeni)
500 g vinete
100 g măsline verzi (fără sâmbure)
4 tulpini de țelină
1 ceapă
400 g roșii în conservă
2 linguri capere
3 linguri ulei de măsline
3 linguri aceto balsamico
sare, piper

Vinetele se taie în cuburi, iar ardeii în pătrățele și se călesc împreună la foc viu, în ulei, într-o cratiță mai încăpătoare. Nu curăț niciodată coaja vinetelor. 

Se pun deoparte și, în același vas, se rumenesc țelina tăiată rondele și ceapa ineluțe. După aceea, se adaugă pulpa de roșii, măslinele și caperele, se micșorează flacăra și se lasă pe foc vreo 10 minute. 

Se adaugă vinetele și ardeii grași, deja căliți, și se mai lasă 10 minute. Se pune și oțetul, se coace pentru încă 15 minute. Se servește caldă, cu pâine. Aceasta este rețeta cea mai simplă, dar cum imaginația sicilienilor nu are limite, se pot adăuga multe alte ingrediente...

14 comentarii:

  1. si eu de ce nu auzisem nimic de ea? :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Păi, chiar așa! De ce?
      Poate pentru că este o mâncare vegetariană? Poate când ajungi în Sicilia ești tentat de alte mâncăruri, mai exotice...

      Ștergere
  2. Hmmm!!! Aș vrea și eu să savurez la vremea asfințitului un asemenea festin. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iar eu aș vrea să revin prin locurile acelea. Deocamdată, mă întorc cu gândul, atunci când mănânc caponata.

      Ștergere
  3. Poate ajungem împreună, cine știe?! Mie mi-ar plăcea. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Și mie! Dar, de data aceasta, aș încerca și alte mâncăruri.

      Ștergere
  4. si nu mi-era foame... :-p
    sunt fan vinete deci o sa fac si eu.

    RăspundețiȘtergere
  5. In poza reclamei la caponata (adica ghiveci sicilian, nu?) se vad destul de multe dintre ingrediente. Dar, pe marginea farfuriei, pare sa fie ceva netrecut in lista. Cum se cheama chestia asta si cum ai reusit sa faci chipul (sau ce este)? Daca nu spui tot, cum vrei sa reuseasca aceasta reteta si celorlalti? Sau trebuie sa credem ca este vorba de o chestie de mare talent? Nu uita ca bucatarii celebri (adevaratii artisti in materie) sunt cu totii barbati, deci este greu sa-i pacalesti!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 1. chestia aia nu se mănâncă, este de decor și am realizat poza prin tehnici pe care tu nu le înțelegi.
      2. te incluzi și pe tine printre bucătarii celebri? sau ai vreun indiciu că blogul meu este citit de către astfel de personalități?

      Ștergere
  6. Şi eu fac ceva asemănător, dar uneori mai adaug la rețeta ta dovlecel zucchini şi seminţe de pin

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc pentru sugestii! Voi adăuga și eu semințe de pin. Nu și dovlecei, că am un soț cam mofturos.

      Ștergere
  7. Răspunsuri
    1. Să îmi povestești cum ți-a plăcut.

      Ștergere