^

Biblioteca Malatestiana din Cesena

Biblioteca Malatestiana de la Cesena este un loc cu o putere evocatoare magică.
Te te simți purtat în trecut, cu câteva secole în urmă.

Pare că nimic nu s-a schimbat din 1454, de la inaugurarea bibliotecii, edificată din grija seniorului Cesenei, Malatesta Novello.
Sala de lectură este construită ca o catedrală, cu arcade, coloane, o rozetă și numeroase ferestre. Te așezi într-una din bănci și în pupitru găsești o carte prinsă cu un lanț. Este o carte veche, scrisă pe pergament, cu miniaturi măiestre și povești din alte timpuri. Trebuie să fie extraordinară senzația asta...
Noi, însă, turiștii, ne putem bucura doar de priveliște, în timp ce ascultăm cuminți explicațiile ghidului și privim cu jind înauntru. Este suficient și așa, ca să îți lase o impresie puternică, pe care să o porți cu tine de-acum înainte. Cele 343 de manuscrise care au ajuns până în zilele noastre au fost digitalizate și sunt accesibile pe site-ul bibliotecii.

Grație prezervării extraordinare și valorii conținutului, în 2005, UNESCO a inclus biblioteca, prima din partea Italiei, în Registrul Memoriei Lumii. Biblioteca a fost construită în spațiile mânăstirii franciscane și dată în grija municipalității.



Astăzi, ca dintotdeauna, sunt aceleași două vechi chei care deschid ușa bibliotecii: una este deținută de primărie, cealaltă de către mânăstire. Renașterea și-a lăsat amprenta nu numai în arhitectura armonioasă, dar și în spiritul locului, în care, o minte luminată și însetată de cunoaștere, Malatesta, a construit o bibliotecă accesibilă tuturor supușilor.


Elephas indus culices non timet/Elefantul indian nu se teme de țânțari este deviza familiei Malatesta, care apare, alături de elefant, pe frontonul de la intrare.
Nu departe de Cesena, la Rimini, se găsește o altă capodoperă a Renașterii, Templul Malatestian, construit de Sigismund Malatesta, fratele lui Novello, cu contribuția arhitectului Leon Battista Alberti și a pictorului Piero della Francesca, ei înșiși mari artiști ai Renașterii.
Biblioteca Malatestiana din Cesena Biblioteca Malatestiana din Cesena Reviewed by Mirela on sâmbătă, 5 aprilie 2014 Rating: 5

10 comentarii

  1. Ce impact au cartile acelea legate cu lanturi... o vizita la o biblioteca veche, intotdeauna inseamna o experienta de neuitat;
    Mirela, felicitari pentru articol; mi-a facut mare bucurie si placere sa-l citesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă bucur că am reușit să îți împărtășesc puțin din emoția pe care am trăit-o când am vizitat biblioteca.

      Ștergere
  2. Eu cred ca Malatesta asta (Cap Prost, cum ar veni in traducere mot a mot, dar, mai aproape de sens, Cap Patrat, in traducere literara), l-a citit pe Umberto Eco (cartea aia despre botanica medievala, cu trandafiru - sau ce nume are). Pai legau cartile cu lant, pentru ca atunci se fura de la biblioteca. Acum nu se mai fura, pentru ca nu mai are nici un pret cartea. Cat priveste cheile, nu stiu atunci, dar acum ar fi in mare pericol, pentru ca una ar pierde-o staretul, la crasma din sat, alta ar amaneta-o consilierul cultural de la Primarie, pentru ca leafa este, peste tot, mai mica decat i-a costat pe ei alegerea. Iar lozinca astuia arata ca era un grandoman : . Cine erau tantarii? Platitorii de impozite, bineinteles. Tot ei au platit si Templul Malatestian. Macar daca ar fi stiut de Elenele noastre, natie pricopsita! Cine stiu eu, iar tu habar nu ai, ar fi facut Templul Lenutei, cu contributia renascentistilor nationali Plesu si Liiceanu (si inca multi altii, ehe!). Pai da, pentru ca "Elephas indus culices non timet"!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Păi eu încerc să evoc trecutul măreț și tu ne aduci tot în prezentul nostru de pomină?! Unde ajungem așa? Tot la ale noastre? Oricum, oricât le-am pritoci (pe-ale noastre, adică), tot acolo rămânem, de parcă am fi înghițiți de găuri de nămol.

      Ștergere
  3. Mersi că m-ai purtat și pe mine prin această bibliotecă.

    RăspundețiȘtergere
  4. vad ca ti ai propus sa ne arati toate bibliotecile din zona :-p
    si mie mi plac, nu doar ca arhitectura sau design, ci si ca idee de casa a cartii. si Londra are niste biblioteci faine, mi ai dat idei :-p

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tare mi-aș dori să știu care este situația în România. Și ce se întâmplă cu Biblioteca Națională. Cât este de prietenoasă, generoasă și modernă.
      Aștept articolele despre bibliotecile Londrei.

      Ștergere
  5. Tare îmi plac poveştile astea. Am scris şi eu acum ceva timp despre biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia unde se află un fragment dintr-un manuscris de pe vremea împăratului Carol cel Mare. Aşa că eu mai vreau astfel de istorioare!

    Fiindcă ai întrebat de Biblioteca Naţională... pot să-ţi spun că este închisă în weekend, iar în timpul săptămânii este deschisă între 10 şi 6pm (dar de la ora 5 nu mai ai acces), deci un program generos. :) Am încercat de câteva ori să merg, am ajuns în jurul orei 5 şi, cum spuneam, nu am mai putut intra la sală, apoi am nimerit când sala de lectură era închisă, fiind lumea plecată în concedii. Dar o să insist, poate va veni o zi când voi avea noroc. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă întristează ce îmi povestești despre Biblioteca Națională. Mie tocmai asta mi-a plăcut la Salaborsa, că este un loc viu, primitor, care atrage o mulțime de oameni de toate felurile și preocupările.
      Și eu mai vreau istorioare despre biblioteci!

      Ștergere

nRelate Posts Only