^

Rimini, Fellini și marea

Rimini este principalul punct de atracție al Rivierei romagnole, locul de vilegiatură cel mai monden și frecventat între toate stațiunile aflate de-a lungul celor 8000 km de litoral italian.
Pe la începutul secolului XX, aici veneau cei bogați. Filmele lui Fellini și hotelurile luxoase construite în acei ani, dintre care cel mai vestit este Grand Hotel, ne ajută să ne facem o impresie despre splendoarea nebunească a acelor vremuri.

Prin anii ´60-´80 turismul devine de masă și, chiar și astăzi, plajele sunt împânzite de umbrele, riguros alineate și divers colorate, de baruri, discoteci și restaurante. Este deja celebră "Noaptea roz", o sărbătoare de lumini, sunete, imagini și culori, dezlănțuită pe cei 110 km de plajă romagnolă, care marchează deschiderea sezonului.


Turistul sosit la Rimini va avea, însă, surpriza să constate că orașul oferă mult mai mult decât mare și distracție.
Nici nu e mirare, având în vedere că are o istorie milenară, care începe prin 268 î.C., când romanii fondau orașul Ariminum. Din vremurile acelea s-au păstrat Arcul lui Augustus (edificat în anul 27 î.C., la capătul viei Flaminia, care lega orașul de Roma, este cel mai vechi arc roman păstrat până azi), podul lui Tiberiu (finalizat în anul 21 d.C.), casa chirurgului (secolul III d.C., cu o colecție importantă de instrumente chirurgicale), resturile teatrului și amfiteatrului roman.

Podul lui Tiberiu este unul din locurile cele mai semnificative: este vechi de 2000 de ani, dar rezistă docil traficului contemporan și are o frumusețe la care omul și natura au lucrat împreună (arcadele, împreună cu reflexia lor în apă creează niște cercuri perfecte). Treceți neapărat podul, pentru că dincolo veți găsi vechiul sat de pescari, San Giuliano, cu case sărăcăcioase, străduțe înguste și piațete pitorești, pe unde a ajuns și Fellini cu filmele sale și care, azi, au căpătat un chic aparte.
Renașterea a adăugat și ea ceva la frumusețile orașului: Templul Malatestian, proiectat de arhitectul Leon Battista Alberti, în jurul anului 1450, din dorința seniorului local, Sigismondo Pandolfi Malatesta. Este, de fapt, domul orașului, dar i se spune templu datorită numeroaselor simboluri păgâne. Găzduiește opere de Giotto, Piero della Francesca, Giorgio Vasari. Există numeroase reprezentări de elefanți, căci aceștia făceau parte dintre simbolurile familiei Malatesta.
Rimini este important și pentru că aici s-a născut marele regizor Federico Fellini. Filmele lui (I Vitelloni, 8 1/2, Clovnii și, mai ales, Amarcord, care în dialectul romagnol înseamnă Eu îmi amintesc) sunt inspirate de orașul natal, dar mai mult decât imagini reale, el încearcă să evoce, cu nostalgie, atmosfera locurilor, învăluindu-le într-o aură fantastică.
Desigur, la Rimini veți găsi și piața centrală, cu palate, statui, fântâni, biserici, cafenele și flori, un castel, un corso, o înghețată, o cafea și o pizza bună. Dar asta face parte din normalitatea italiană...
Rimini, Fellini și marea Rimini, Fellini și marea Reviewed by Mirela on miercuri, 7 mai 2014 Rating: 5

10 comentarii

  1. Si eu asociam Rimini doar cu mare si distractie, prezentarea ta mi-a starnit interesul de a merge pe acolo. Pe curand!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poate ar fi bine să nu mergi, totuși, în plin sezon :)

      Ștergere
  2. Mă uitai cu ciudă la pod. Am fost la Rimini, dar nu-mi amintesc să-l fi văzut, este o imagine pe care nu o poți uita.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Contează și unghiul de unde l-ai văzut, contează și momentul din zi. Și, bineînțeles, e important și fotograful. Dar și podul în sine :)

      Ștergere
  3. Postarea ta este o contributie draguta la reclama turistica facuta de unii care iau si bani din chestia asta. As fi de acord cu continutul, dar nu pot sa nu observ admiratia ta pentru umbrelele "riguros aliniate". Exact asta nu este cazul sa placa! Mai lipseste sfoara tinuta de salvamari, care sa te impiedice sa te duci mai in largul marii! Cat despre culori, ele sunt diverse pentru a delimita mai usor proprietarii stabilimentelor cu pricina si, desigur, pentru a-l face pe turistul epuizat de mare, valuri, scoici s.a.m.d. sa regaseasca locul unde il asteapta nevasta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Umbrele riguros aliniate se văd bine din avion, recunoaște și tu!
      Ai o părere cam proastă despre nevastă! Crezi că e așa de fraieră să îl aștepte, când sunt atâtea alte chestii de făcut prin preajmă?!

      Ștergere
  4. De vazut I vitelloni al lui Fellini:)

    RăspundețiȘtergere
  5. Frumos articol, cu poze care descriu perfect locul. Rimini nu era in top 3 locuri de vizitat in Italia, dar dupa ce am citit acest articol, a ajuns pe locul 3 :).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă bucur că ți-a plăcut articolul. Care este topul celor 3 locuri de vizitat în Italia?

      Ștergere

nRelate Posts Only