Fel de fel de cupluri
In activitatea mea de zi cu zi am ocazia sa vad multe cupluri. Chiar daca interactionam pentru numai cateva minute, de foarte multe ori este suficient pentru a-mi face o parere despre relatiile dintre ei. El vesnic nervos, iar ea incercand sa il calmeze si sa gaseasca o solutie la problema. Sau invers, ea nervoasa, el impaciutor. Probabil ca felul impaciuitor ii sta in fire, dar a trebuit sa il dezvolte suplimentar pentru a-si salva viata si casnicia.
Apoi sunt alte cupluri in care parerea proasta a unuia despre celalalt iese imediat la iveala. Ea sau, cel mai adesea el, gaseste imediat vina in celalalt si nu isi poate refuza placerea de a-l critica in fata mea. Sunt familii in care unul traieste pe alta lume (inclusiv din cauza alcoolului), iar celalalt are toata grija casei.
Mai sunt cupluri la care nu poti percepe nicio legatura intre soti, nici in sens pozitiv, nici negativ. Sunt un fel de cupluri moarte, fara viata.
Mai sunt unii atat de inamorati incat ajung sa para ridicoli si sa trezeasca zambete si ocheade. Acum se sorb din ochi, dar dragostea e oarba si cine stie cum vor arata peste cativa ani! Mai sunt alte fel si fel de cupluri.
Si, in fine, exista si cupluri in care pare ca un flux invizibil ii leaga indestructibil. Sunt privirile, tonul vocii, vorbele rostite, nimic deosebit, nimic strident. Si totusi, aceasta energie pozitiva nu numai ca o observi imediat, dar iti produce si tie o stare de bine. Sunt oare aceste cupluri trecatoare, ca atatea alte lucruri pe lume? As vrea sa cred ca nu, ca sunt printre acei care au inteles care este rostul vietii si au mai avut si norocul sa se gaseasca unul pe altul, cele doua jumatati menite sa formeze un tot. Alaturi de bebelusii cu care ma desfat zilnic, aceste cupluri sunt clipele mele de fericire pe care munca mi le ofera in dar.
Fel de fel de cupluri
Reviewed by Mirela
on
miercuri, 11 august 2010
Rating:
Ca in orice in viata, nu exista nimic perfect. Exista insa o stare de echilibru care aduce liniste si armonie. Este adevarat si in viata de cuplu. Cei doi nu trebuie neaparat sa se completeze reciproc, sau sa se piarda romatic unul in ochii celuilalt. Este suficient pentru a avea o viata armonioasa sa existe echilibru, iar echilibrul este oferit de respectul unuia fata de celalalt. In toate exemplele negative de mai sus vad clar lipsa de respect. A fi prea nervos in prezenta sau cu partnerul inseamna ca a nu-ti pasa de ceea ce simte cel de langa tine, ca ii calci cu bocancii sentimentele si ca in ultima instanta, esti un egoist. Acelasi lucru in privinta partenerului care critica. Critica permanenta inseamna ca nu ai nici un respect pentru pozitia celuilalt, ca discreditezi orice actiune sau sentiment, ceea ce e mai mult decat negativ, este pur si simplu distructiv pentru cel care "o incaseaza" constant si pentru viata de cuplu. Dar ce viata de cuplu este aceea in care unul este minimizat pana la anihilare. Se dovedeste acelasi egoism si aroganta din partea celui care critica. Iar cel criticat constant mai bine si-ar lua picioarele la spinare atat cat mai are o opinie... Un asemenea tratament cred ca se traduce in timp la reducerea la tacere completa atat in exterior, cat si in interior. Ajugi, ca persecutat, sa crezi ca nu stii nimic, ca nu esti in stare de nimic bun si ca nu valorezi nimic, ca meriti acest tratament pentru ca esti de nimic. Ceea ce nu este absolut deloc adevarat. Fiecare om poate creste si se dezvolta daca are un mediu prielnic.
RăspundețiȘtergereDorinta sau vointa de a sta impreuna cu cineva ar trebui sa vina din ratiuni mai inalte si pozitive, iar convietuirea ar trebui sa insemne armonie, respect si consideratie permanenta a ceea ce doreste cel de langa tine si ce ii face bine.
RăspundețiȘtergereEvident ca in viata de cuplu compromisurile sunt inevitabile, cu conditia sa fie facute de ambele parti. Alminteri de intoarcem la cuplul "eu vreau -tu executi".
Si un aspect la care ar trebui sa fie atenti toti este manipularea. Cu mai multa sau mai putina dibacie, prin diverse metode de a te face sa te simti vinovat, sau obligat, sau, in cazul cel mai diabolic, ajungi sa crezi ca asa e mai bine pentru tine si esti chiar recunoscator manipulatorului pentru gandurile induse.
In orice caz, viata de cuplu este unul dintre cele mai importante aspecte ale vietii. Sa impartasesti cu cineva realizarile si efortturile, esecurile sau bucuriile celorlalte aspecte ale vietii, ar trebui sa fie parte componenta a vietii de cuplu. Sa privesti in aceeasi directie si sa ai aceleasi obiective si sa muncesti impreuna pentru a le realiza insemna sa ai o viata de cuplu. Fie ca insemna activitati lucrative, sau cresterea unui copil, sau planificarea unui concediu sau pur si simplu crearea unei atmosferi relaxate, de incredere si de apreciere.
Eu cred cu convingere ca totul este actiune si reactiune. Creerea acestui climat pozitiv necesita efort constant. Toleranta dar si exprimea opiniei proprii. Intelegere pentru nevoile celuilalt, dar si cerinta de a fi inteles. Respect, dar si pretentia dea fi respectat.
Atunci insemna ca ai cu adevart viata de cuplu.