^

Italia - Nord și Sud


În Italia, Nordul şi Sudul sunt două lumi diverse. Cu frumuseţile şi neajunsurile lor, de fiecare parte.
Încă de la unificarea statului italian, în 1861, Sudul (il Mezzogiorno) a reprezentat o problemă şi aşa a rămas până în zilele noastre, în ciuda eforturilor şi resurselor angajate pentru a ajunge din urmă Nordul. Acesta a fost un fel de Țară a Făgăduinței pentru cei din Sud, care, dacă nu au emigrat spre alte zări, s-au îndreptat spre înneguratul, dar bogatul Nord.
Nu îmi propun să abordez chestiunea în mod ştiinţific, nici să caut explicaţii în istoria Sudului, care a fost mereu sub dominaţia puterilor străine (Bourbonii au fost ultimii stăpânitori, până la unificarea Italiei), faţă de Nordul constituit din înfloritoare oraşe libere, puternice şi bogate, care trezeau admiraţia întregii lumi (Veneţia, Florenţa, Milano, Pisa, etc.). Am să vă povestesc despre diferenţele dintre Nord şi Sud, aşa cum le-am văzut eu, în plimbările mele, mai mult prin Nord şi mai puţin prin Sud.

Mafia nu este un mit, este o realitate palpabilă, care înseamnă sărăcie și mizerie. De ce casele sunt mai neîngrijite? De ce criza gunoaielor a devenit veșnică la Napoli? De ce nu se mai finalizează autostrada Napoli-Reggio Calabria, când nordul este înțesat de autostrăzi de cea mai bună calitate (prima autostradă din lume, Milano-Varese, a fost inaugurată în 1924)? Oare și faptul că nu s-a reușit construirea unui pod care să lege Sicilia de continent are legătură cu mafia? Din când în când, mai este arestat câte un mafiot, mai este ucis câte cineva de către mafie (mai puțini în ultima vreme). Il pizzo - taxa de protecţie vărsată mafioţilor face parte din normalitate, chiar dacă unele magazine şi localuri se declară "pizzofree" şi afişează acest lucru la vedere. Parcă în semn de solidaritate, Nordul s-a lăsat și el contaminat de mafioții care provin tot din Sudul atras de Țara Făgăduinței... 

Să conduci un autoturism în Italia este o adevărată și periculoasă aventură. Dar să conduci în Sud poate fi un act de sinucidere pentru un turist ajuns pentru prima oară pe acolo. Respectarea regulilor de circulație este voluntară, chiar și când e vorba de semaforul roșu, iar motocicliștii sunt pe post de kamikaze. 


În Italia se mănâncă bine pretutindeni, dar adevăratele bunătăți le găsești mai jos de Roma. Mâncarea este o preocupare principală, o sărbătoare și o artă pentru fiecare. E suficient să te gândești la dulciurile siciliene (cannoli, cassate, martorana - fructe din pastă de migdale şi alte prăjiturele din făină de migdale, ș.a.), la pizza napoletană (recunoscută de UE ca Specialitate Tradițională Garantată), la granita siciliană (cu cea de lămâie cu mentă poți înfrunta orice caniculă) și multe altele. Înghețata, ca și cafeaua, sunt minunate oriunde în Italia (chiar dacă maşina de espresso a fost inventată de inginerii din Nord). După mine, cafeaua italiană prin excelență - espresso - exprimă foarte bine spiritul italian: maximum de savoare în minimum de cantitate, totul cu multă artă. Dacă te-ai dedat la espresso, e greu să îți mai placă, apoi, orice altă cafea. 



În Sud am văzut câini vagabonzi, așa ca în România. Și cartiere dubioase și case în paragină (cam cum este în Rahova sau Ferentari, dar mai întinse și mai romantice). O plimbare prin Palermo sau Napoli, chiar în centru, îți oferă un astfel de spectacol. 

Nordul este una din zonele cele mai industrializate ale Europei, aici se construiesc faimoasele mașini italiene, aici sunt cele mai importante case de modă și multe altele. Sudul a fost urâțit de industria grea. La Taranto, în Puglia, se află cea mai mare uzină siderurgică din Europa. Am ajuns prin cartierele muncitorești din oraș și mi-am dorit să plec cât mai repede. 


Nordul a cunoscut o mare civilizație (pe lângă multe altele): cea romană. Sudul a cunoscut două mari civilizații (tot pe lângă multe altele): cea greacă și cea romană. În Sud era cândva Magna Grecia, o civilizație înfloritoare despre care povestesc nenumăratele site-uri arheologice (Agrigento, Gela, Siracusa, Lecce, Metaponte, etc.). Muzeele din Sud sunt, și ele, mult mai bogate și interesante decât cele din Nord. 


Italienii sunt prietenoși și vorbăreți pretutindeni. Dar cei din Sud par să nu te mai lase să pleci. Sunt, însă, și mai puțin de încredere, așa că e bine să nu te lași întru totul fermecat de vorbele lor. 

Sunt sigură că un cunoscător mai bun al vieții din lungul și din latul Italiei ar continua lista diferențelor și apropierilor dintre Nord și Sud. Eu mă opresc, deocamdată, aici, dar stau cu ochii și spiritul larg deschiși, poate mai fac și alte descoperiri.
Italia - Nord și Sud Italia - Nord și Sud Reviewed by Mirela on sâmbătă, 2 februarie 2013 Rating: 5

15 comentarii

  1. Fascinant si foarte amuzant articolul tau de data asta. Cred ca si situatia ca atare, doua parti ale aceleiasi tari atat de diferite creaza posibilitati comice de abordare. Oricum, foarte plastic prezentate. Felicitari.

    RăspundețiȘtergere
  2. seamana mult cu Franta, nordul si sudul, din cate vad eu. si la italieni, ca si la francezi, in Sud e cald si e apa, deci marea si soarele nu fac casa buna cu munca :) plus ca fiind apa sunt si planturi industriale deci poluare.
    iar aia cu traficul... eu m am crucit la Napoli. si la francezi e la fel sa stii, sa conduci in Marsilia e nebunie. sa conduci in oraselele de langa ...chin

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai dreptate! Dacă e mare și mai e și soare, nu are sens să mai muncești, ci să te bucuri de viață. Cam așa se întâmplă pretutindeni în jurul Mediteranei.
      În Italia, situația e mai complicată decât în Franța pentru că au avut istorii diferite. În Italia, forțele separatiste sunt mai puternice (Padania, Liga Nordului). Iar dacă ajungi în Tirolul de Sud/Alto Adige, diferențele față de Sud sunt uriașe.

      Ștergere
  3. pana si limbi diferite mai au nordul si sudul, Mirela; e adevarat, la mijloc e Italia centrala cu Roma, ca zona de tranzitie; stiu, circula un zvon ca ar fi doar dialecte ale unei limbi italiene unitare, dar de pe site-uri serioase poti vedea ca nu e asa; iar unitatea limbii italiene e doar un mit...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. M-ai pus pe gânduri cu limbile astea. Cred că o să studiez mai bine chestiunea, să mă lămuresc mai bine. Cred că marile lor opere literare sunt scrise toate în aceeași limbă, iar limba literară vorbită în secolul XIII în Toscana (Divina Comedie) a devenit limba italiana modernă și oficială.

      Ștergere
  4. Îmi aduc aminte, de un prieten care are o companie impreuna cu doi italieni. Si cand i-am cunoscut, acum multi ani, chiar oameni seriosi, desi eu nu prea am o parere buna despre italieni, i-am vazut destul de superficiali - dar sa nu generalizam - cred ca mi-au spus de vreo 500 de ori ca ei sunt din nord... Am crezut, initial, ca sunt din nord si sunt nebuni sau au impresia ca nu am inteles eu bine de prima data. Pe urma, ceva mai tarziu, m-am lamurit de ce tin ei asa de mult sa mentioneze asta si sa fie convinsi ca ai priceput.

    Cat priveste mancarea, eu nu uit salatele lor... delicioase. Iar despre cafea si inghetata... sunt minunate!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cei din Nord vor să se delimiteze de cei din Sud, mai ales dacă e vorba de tirolezii din Alto Adige. Pentru ei, restul Italiei este Italia, ca și cum ar fi o altă țară. Cu toate astea, destui nordici merg în concediu în Sud, la mare, soare, mâncare bună și prețuri mai mici. În luna august este un adevărat exod pe autostrada Soarelui (Milano-Napoli).

      Ștergere
  5. Nu știu prea bine, cum stăm cu Cosa Nostra, Ndrangheta, Camorra, Fratuzzi, fiice aprige ale Sudului...Ele contribuie la unitatea sau dezbinarea Italiei?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aș zice că mafia dezbină și mai mult Italia, iar faptul că a ajuns și în Nord dă au un motiv în plus nordicilor să scape de cei din Sud. Diferența dintre Nord și Sud este că în Sud mafia face parte din viața de zi cu zi a locuitorilor obișnuiți.
      Dar Nordul nu "beneficiază" doar de mafia D.O.C., există și cea albaneză, nigeriană, etc. În ziua de azi, societățile europene par destul de permeabile în această privință.

      Ștergere
  6. Principala asemanare intre locuitorii Nordului si cei ai Sudului este ca toti vor sa traiasca bine (ca tot omul, nu?), adica sunt "bon viveuri", in sensul cel mai frantuzesc al cuvantului. Toata istoria lor medievala si moderna e plina de momente cand au facut imposibilul pentru a nu fi nevoiti sa-si sacrifice linistea necesara creării operelor artistice sau retetelor culinare de tot felul. Au nu doar cultul mancarii bune, ci si cel al mancarii cat mai naturale si cat mai simple (nu in sensul caracteristic - nu spun cui - de "ceapa cu slanina", evoluat, totusi, spre "rosii cu branza"), ci cel al prelucrarii cat mai reduse a ingredientelor folosite, deci al mentinerii acestora in forma cea mai apropiata de cea data de natura (ex: pizza cu legumele de tot felul pe aluatul copt cat trebuie, sau inghetata cu fructe s.a.m.d.).
    Diferenta principala dintre Nord si Sud este, in opinia mea, lehamitea primilor de a finanta acel dolce far'niente care i-ar caracteriza pe ceilalti. De aceea, lozinca electorala a "separatistilor" este, zilele astea, "75% din taxe sa ramana in Nord!". De fapt, ei nu pot unii fara ceilalti, reusind, astfel, sa irite Europa si in acest mod. S-ar putea ca pana la urma sa iasa prost, dar nu pentru ei, in primul rand.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dacă Italia ar păstra numai ce e bun din Nord și ce e bun din Sud, cu siguranță că ar fi printre locurile cele mai frumoase unde să trăiești pe acest pământ. Oare ei nu și-au dat seama de asta? Dar ce, noi ne-am dat seama, în ce ne privește?

      Ștergere
  7. Cred că presa şi politicienii împart întreaga Europă într-un Nord harnic, cumpătat, sârguincios, emancipat dar rece şi distant, şi un Sud leneş, cheltuitor, delăsător, înapoiat economic dar în acelaşi timp călduros, primitor şi simpatic.
    Asta ca să nu mai punem la socoteală diferenţele dintre Est şi Vest....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, ai dreptate. Si criza din zilele noastre pare sa afecteze, mai ales, Sudul insorit, lenes si cheltuitor. Poate ca diferentele Est-Vest se vor sterge mai repede decat cele Nord-Sud, pt ca cele din urma tin de modul de viata. Dar cu incalzirea asta globala, poate ca Sudul se va extinde peste tot :) Eu, daca ar fi sa aleg unde sa traiesc, as alege partea de nord a Sudului...

      Ștergere
  8. Articolul acesta mi-a mers direct la suflet. Am vizitat putin din Nord (Milano si Venetia) si putin din Sud (Napoli si coasta Amalfi) si regasesc tot ce am vazut printre cuvintele tale. Mizeria, aglomeratia, uratul in Napoli dar si autostrazi bune, civilizatie, ordine, frumusete, stil in Milano.

    Trebuie sa mai fac cateva vacante ca sa imi pot contura o parerea mai solida, bazata pe mai multe aspecte.

    RăspundețiȘtergere

nRelate Posts Only