^

Florenta vazuta de la Fiesole

Sambata aceasta am vizitat Fiesole, un orasel aflat la cativa km de Florenta.

Va intrebati ce ar mai putea oferi acest loc in plus fata de Florenta? Ei bine, o priveliste panoramica a capitalei toscane, in toata splendoarea ei. Ti se asterne in fata ochilor o intindere nesfarsita de case in care poti intrezari domul cu cupola lui Brunelleschi, clopotnita (campanile) lui Giotto, Palazzo Vecchio din Piazza Signoriei, cursul serpuitor al raului Arno. 

Dupa ce te saturi de admirat orasul, lasa-ti privirea sa hoinareasca in imprejurimi, pentru a descoperi pitorescul peisaj toscan, cu coline domoale, case singuratice inconjurate de chiparosi, plantatii de maslini. Desi imaginile sunt binecunoscute si intens utilizate in reclamele turistice, fascinatia lor ramane intacta. Va sfatuiesc sa nu uitati binoclul acasa. 

Soseaua care duce spre Florenta, asa-zisa strada panoramica (trei stele in ghidul Michelin), serpuieste printre livezile de maslini, chiparosi, gradini terasate si vile elegante. Printre acestea, Villa Sparta, care a gazduit-o, din 1933 pentru mai bine de 30 de ani, pe regina Elena, mama regelui Mihai, perioada in care locul si-a trait maxima splendoare. 

Daca tot ce v-am povestit pana acum nu ar exista, Fiesole ar ramane un orasel italian obisnuit, cu remarcabile ruine etrusco-romane (terme, templul, teatrul), cu cateva vechi biserici (de secol XI) si o piata centrala, unde poti savura o cafea si o mancare italieneasca, ce-i drept, intr-o atmosfera destul de turistica, din cauza apropierii de Florenta. Ne-am amuzat cand italienii au inceput sa ne vorbeasca in engleza, dar ne-a reconfortat gandul ca orasul nu era asaltat de puhoiul de turisti care, banuim, invadasera Florenta. 
Florenta vazuta de la Fiesole Florenta vazuta de la Fiesole Reviewed by Mirela on marți, 19 iulie 2011 Rating: 5

2 comentarii

  1. Eu cred ca, din punct de vedere etimologic, intre numele acestei localitati si fasole exista o foarte stransa legatura. Altfel nu se explica apropierea de Florenta. Pai ce ar fi mancat, ca sa-i inspire, Brunelleschi, Michelangelo, Leonardo da Vinci s.a.m.d.? De ce crezi ca s-au gasit ailalti sa puna tocmai acolo Galeriile Uffizzi? Eu cred ca Gradinile Boboli erau, candva,pline cu araci de fasole...

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu stiu cum e la Fiesole, dar intotdeauna mi-au placut orasele satelit care au acelasi farmec ca si metropolele cu care se invecineaza dar beneficiaza de mai multa liniste in care poti savura farmecul locului. Imi aduc aminte de vanzoleala de pe langa Galeriile Uffizi si coada estimata de 8 ore. Bineinteles ca nu am stat si in schimb am hoinarit pe strazi, am baut espresso si am mancat inghetata. Cred si in ziua de azi ca noi am fost mai castigati decat cei de la coada.

    RăspundețiȘtergere

nRelate Posts Only