^

Cordoba, capitala vechiului califat

A sosit momentul să părăsim Granada, dar nu ne-am întristat prea tare, pentru că știam că ne așteaptă alte frumuseți andaluze.
Am pornit spre Cordoba, principala capitală a califatului arab, locul unde s-au născut filosoful roman Seneca, arabul Averroes, evreul Maimonide.
Astăzi, orașul este plin de turiști, dar cum arăta oare prin secolele IX-X, când era unul din cele mai importante, avansate și populate orașe din lume?



Când te plimbi prin Mezquita (fosta moschee, actuala catedrală), prin pădurea uriașă de coloane și arcade, este imposibil să nu fi impresionat, să nu simți că ești într-un loc unic (cele mai multe coloane sunt recuperate din orașul roman Italica).


A fost, pe rând, biserică creștină construită de vizigoți, moschee și, în zilele noastre, catedrală. Clădirea este enormă și constă, de fapt, dintr-o moschee în interiorul căreia a fost construită actuala biserică. Deși Carol al V-lea și-a dorit această biserică, se spune că a fost nemulțumit de rezultat, considerând că a fost distrus ceva unic pentru a se construi ceva ce există în orice oraș.
Lângă Mezquita este Podul Roman peste râul Guadalquivir (construit de romani, dar reconstruit de multe ori ori de atunci). Așteptați înserarea, traversați podul frumos luminat și veți avea o priveliște feerică asupra orașului și, mai ales, a moscheii.
Cordoba mai este faimoasă prin curțile interioare pline de flori ale caselor, patio.



Un localnic ne-a povestit că această tradiție vine de la arabi, Casele erau mici și aglomerate și pentru că nu era prea mult loc, au atârnat ghivecele de flori, cele mai multe mușcate, pe pereți, pentru a aduce prospețime și frumusețe. Există anual un concurs cu cele mai frumoase patio. Nu numai florile fac frumusețea acestor patios, dar și câte o fântână, relicve romane și maure (par să facă parte din moșternirea de generații a localnicilor), pavajul de pietricele cu modele geometrice și multe ale obiecte care contribuie la crearea unei imagini de poveste.
Ca și celelalte orașe din Andaluzia, Cordoba te invită să o bați la pas, prin labirintul de străzi din cartierul evreiesc. Magazinele de suveniruri ne atrăgeau ca un magnet, mai ales datorită obiectelor de ceramică.
Am mai vizitat castelul (Alcazar), care are câteva mozaicuri romane, o grădină plină de portocali și priveliști frumoase asupra orașului.

Ne aștepta Sevilla, așa că a trebuit, cu regret, să ne despărțim de Cordoba, nu înainte de a poposi la Mercado Victoria, o veche piață convertită într-un pavilion de standuri gastronomice. Este o idee bună ca, atunci când mergi cu prietenii, fiecare să își comande mâncare de la restaurantul preferat și apoi să mănânce împreună, așa cum am făcut și noi. 

Cordoba, capitala vechiului califat Cordoba, capitala vechiului califat Reviewed by Mirela on joi, 12 aprilie 2018 Rating: 5

Niciun comentariu

nRelate Posts Only