^

La plimbare prin Bologna (II)

Am ajuns in Quadrilater, zona cea mai veche a centrului istoric, un labirint de stradute care pastreaza geometria asezarii romane, si unde, de pe la 1200, pulseaza viata comerciala si mestesugareasca a orasului. Aici mai poti gasi magazine vechi, cu produse traditionale, care nu au fost inca maturate de globalizare si care, iata, dau farmec locurilor (salumeria Tamburini, patiseria Atti, brutarie si paste Zanetti, libraria Nanni, magazine de peste si verdeturi s.a.). 





Va las sa colindati in voie pe stradute, dar intrati neaparat si in Biserica Santa Maria della Vita, unde se poate admira un complex statuar de mare dramatism si expresivitate reprezentand depunerea in mormant a lui Isus, realizat de Nicolò dell'Arca. 


Intrati si in libraria Ambasciatori ca sa beti un espresso sau un cappuccino foarte bun si un croissant (brioche sau cornetto) fraged. Este un alt loc preferat, nu numai datorita gustului cafelei, dar si ambiantei conviviale (clientii stau impreuna la o masa lunga, citesc ziare, vorbesc cu prietenii sau trag cu ochiul si urechea la comeseni). 

E timpul sa ajungem in Piazza Maggiore, un spatiu larg, plin de viata, unde se intampla toate lucrurile importante din Bologna. Este strajuita de cladiri impunatoare, dintre care, cea mai cunoscuta este Biserica Sf. Petroniu. 



Gandita sa devina cea mai mare biserica a crestinatatii, diversele conjuncturi si, se pare, mai ales invidia mai marilor bisericii, au facut ca ea sa ramana vesnic neterminata si sa fie redusa la mai putin de jumatate fata de proiectul initial. Cu toate acestea, este a sasea mare biserica din Europa. In anul 1530 aici a fost incoronat Carol V de catre papa Clemente VII, ca imparat al Sf. Imperiu Roman de Natiune Germana (papa a ales acest oras de teama ca trupele imperiale sa nu ajunga din nou la Roma si sa o jefuiasca, cum se intamplase in 1527, considerat unul dintre cei mai negri ani din istoria artei). 

Biserica adaposteste mormantul Sf. Petroniu, protectorul orasului, si este plina de opere de arta, dar cele mai interesante mi s-au parut: linia meridiana construita de Cassini in 1655 (urma lasata pe paviment de razele soarelui intrind prin ferestrele inguste favoriza diverse observatii astronomice) si fresca privind pe Mahomed in Infern (reprezentat nud, legat si torturat de un demon, intr-un tablou in care personajul central este un monstru paros, inspirat de Lucifer). Imaginea respectiva a fost sursa unor amenintari teroriste (reale sau imaginare?), in 2002, cu 3 ani inainte de scandalul caricaturilor din Danemarca. 

La iesire, putem sa ne asezam pe scarile catedralei, unde multimea de trecatori plimbandu-se intr-o scenografie medievala ofera un spectacol fascinant. Pentru mine, este una din ocupatiile favorite la Bologna, cu efect relaxant garantat.
La plimbare prin Bologna (II) La plimbare prin Bologna (II) Reviewed by Mirela on marți, 30 august 2011 Rating: 5

Niciun comentariu

nRelate Posts Only