^

Palatul ducal din Sassuolo-3 D de secol XVII

Azi am sa va povestesc despre Palatul ducal din Sassuolo, de langa Modena, construit in secolul al XVII-lea ca resedinta de vara a ducilor d'Este. Este unul din cele mai stralucite exemple de pictura iluzionista in stil baroc din nordul Italiei.
Vazuta de afara, cladirea pare sa fie un palat italian ca oricare altul, adica frumos, armonios, grandios, etc. Cand intri, insa, inauntru, ramai fermecat de frescele care acopera toti peretii. Realizate in tehnica trompe l'oeil, te fac sa crezi ca patrunzi intr-o alta lume, in care totul pare real: personajele prind viata (sunt, chiar, destul de ocupate), peretii si tavanele par sa fie niste constructii elaborate in relief, cu stalpi, cornise, ghirlande de flori, personaje care stau pe balustrade, usi acoperite de perdele, etc. Totul este o iluzie optica, este 3D avant la lettre, sunt doar niste pereti pictati. 

Dar mai bine las loc imaginilor... 
 










De Sassuolo nu se poate vorbi fara a aminti, in acelasi timp, ca este polul ceramicii in Italia. E vorba de faianta si gresia pe care o folosim in zilele noastre si pe care o gasiti si in magazinele romanesti.
Palatul ducal din Sassuolo-3 D de secol XVII Palatul ducal din Sassuolo-3 D de secol XVII Reviewed by Mirela on duminică, 6 mai 2012 Rating: 5

Niciun comentariu

nRelate Posts Only