Alto Adige/Sudtirol - primele impresii
Bolzano-Alto Adige (in germana Bozen-Sudtirol) este o provincie autonoma, cu capitala la Bolzano, care face parte din regiunea Trentino-Alto Adige, care mai include si provincia Trentino, locuita in majoritate de italieni.
Are o istorie zbuciumata: a fost colonizata de romani, apoi au ajuns popoare germanice, iar, mai tarziu, comitatul Tirolului a devenit parte a Sfantului Imperiu Roman de Natiune Germana si, ulterior, a Imperiului Habsburgic. Urmare a victoriei italienilor in primul razboi mondial, partea de sud a Tirolului, in majoritate germanofona, a fost anexata la Italia. Mussolini a supus-o la o italienizare fortata si a incurajat venirea masiva aici a italienilor. Dupa al doilea razboi mondial, a sosit randul italienilor sa plateasca greselile istoriei, acestia fiind tinta mai multor actiuni teroriste. De-abia in 1972, dupa acordarea unei largi autonomii provinciei, lucrurile s-au linistit (autonomia a fost acordata provinciei, nu regiunii, ca in restul Italiei, intrucat cealalta provincie, Trentino, este majoritar italiana).
Am fost curioasa sa ajung in Sudtirol, pentru ca m-au atras mereu locurile care au cunoscut mai multe civilizatii si au trecut, pe rand, dintr-o tara in alta. Asteptam cu interes sa vad cum arata o combinatie intre italieni si austrieci, avand in vedere viziunile lor destul de diferite asupra vietii. In cele aproape doua zile petrecute in zona, am constatat ca nu exista o astfel de combinatie miraculoasa, ca italienii si austriecii traiesc oarecum separat, italienii mai mult in orase, in cartiere noi, construite pentru muncitorii veniti din restul Italiei sa lucreze in industrie, tirolezii mai ales la sate.
Multi considera ca nivelul ridicat de prosperitate este sursa actualei convietuiri pasnice dintre italieni si populatia de limba germana (sa ii numim tirolezi). Aici, 50% din energie este produsa din resurse regenerabile (mai toate acoperisurile au panouri solare), cablurile optice asigura legaturi de internet de banda larga, unul din 10 mere din UE se produce aici, plantatiile de vita de vie se intand pana pe crestele muntilor (este zona viticola cea mai premiata din Italia).
Ai spune ca esti in Austria si totusi, te afli in Italia, sau, mai bine zis, in Italien. Pentru mine, Sudtirol nu este chiar Italia pentru ca oamenii sunt mai grasi si femeile nu sunt asa aranjate si elegante, iar cafea buna nu gasesti peste tot. Si, totusi, esti in Italia, daca este sa te iei dupa trenuri, care sunt cele cunoscute, italiene (dar care benefiaza, si ele, de un oarecare grad de autonomie, motiv pentru care greva feroviara care a paralizat intreaga Italie, in aprilie 2012, aici nu s-a simtit).
Alto Adige/Sudtirol - primele impresii
Reviewed by Mirela
on
sâmbătă, 26 mai 2012
Rating:
In cele scrise despre zona, este de remarcat admiratia ta ponderata fata de locuitori. Dintre pozele publicate, am retinut-o pe cea cu paharele de vin, care sunt, de fapt, doar un pretext ca sa arati si tu putina mancare. Tirolezii par sa aiba in comun cu italienii pasiunea pentru mancarea buna si abundenta. Dar "bun" nu este, intotdeauna, sinonim cu "sanatos"!
RăspundețiȘtergerePeste tot era prezent uleiul de masline, iar pentru "pizza", acolo unde se gasea (peste tot!), nu era vizibila nici o incercare de traducere in germana.