Bergamo, orașul de sus
Bergamo este un oraș cu două inimi: una bate în orașul de sus, pe coline, cealaltă în orașul de jos.
După ce centrul vieții administrative s-a mutat în vale, primul oraș a devenit un muzeu în aer liber.
Cel care sosește pentru prima dată la Bergamo este atras, imediat, de orașul de sus.
Străduțele în trepte (scalinate), șoseaua largă, construită de-a lungul zidurilor medievale (Vittorio Emanuele II), precum și funicularul, te conduc toate spre orașul vechi, din vârful colinei.
Toate drumurile se îndreaptă spre Piazza Vecchia. Palatul Nou, proiectat de Vincenzo Scamozzi la începutul secolului XVII pentru a găzdui primăria (azi bibliotecă), Palatul Vechi (Palazzo della Ragione), primul sediu al primăriei, construit în secolul XII (considerat cel mai vechi palat comunal italian), Palazzo del Podestà (locuința șefului administrativ și, ulterior, a guvernatorului venețian), Fântâna Contarini, Turnul Civic (Campanone) sunt principalele atracții pe care le poți admira, savurând o înghețată sau o cafea la Caffè del Tasso, care se laudă cu o istorie veche de 500 de ani.
O perdea de porticuri desparte Piazza Vecchia de Piața Domului. Aceasta din urmă nu este o piață mare, dar găzduiește edificii religioase de mare eleganță și valoare. În primul rând, Capela Colleoni, o capodoperă a Renașterii lombarde, cu o cupolă maiestuoasă și o fațadă alcătuită din marmură policromă de o mare diversitate plastică. Și interiorul, care găzduiește mormântul condotierului Bartolomeo Colleoni și a fiicei acestuia, este la fel de frumos ca exteriorul, doar că nu poate fi fotografiat.
Alături se află Biserica Santa Maria Maggiore, un alt loc în care ai senzația că măiestria omului a atins culmea cea mai înaltă: decorații în marmură și stucaturi exuberante, tapiserii prețioase, picturi de autori celebri (Luca Giordano) sau anonimi (fresca Arborele Vieții, pictată pe transeptul din dreapta, în 1347, este de o mare frumusețe), un confensional baroc bogat ornamentat, mormântul lui Gaetano Donizetti și, poate cele mai interesante și valoroase, intarsiile din prezbiteriu, realizate după desenele lui Lorenzo Lotto.
În aceeași piață se mai găsesc Baptisteriul (deschis doar cu ocazia oficierii botezurilor) și Domul.
Cele două piețe nu și-au sfârșit încă punctele de atracție. Trebuie neapărat vizitată Accademia Carrara (poartă numele colecționarului Giacomo Carrara), care își află temporar sălaș în Palazzo della Ragione, în timpul ce sediul său neoclasic, aflat în orașul de jos, este în restaurare. Prin calitatea tablourilor, este considerată una din cele mai importante colecții din Italia.
Noi am vizitat și Muzeul epocii venețiene, găzduit de Palazzo del Podestà, un muzeu interactiv, cu puține exponate, dar cu mijloace media moderne care te ajută să îți imaginezi cu arăta lumea și Bergamo pe vremea dominației venețiene (1428-1796). Am constatat că bergamaschii (oare așa se numesc locuitorii orașului Bergamo?) sunt mândri de această stăpânire, căci a fost o perioadă de pace și bunăstare. Bogăția și-au câștigat-o, mai ales, din comerț, căci orașul se află între șes și munte, la intersecția drumurilor comerciale.
Am vizitat, de asemenea, și muzeul Domului, amenajat chiar sub acesta, interesant pentru că poți vedea cum s-a suprapus istoria, de la casele romane, la biserica paleocreștină și până în zilele noastre. Merită să urci și în Campanone (mai ales că există ascensor), de unde ai o priveliște minunată a orașului și a colinelor dimprejur, dar ai senzația că poți ajunge cu privirea până departe, la capătul lumii.
Toate aceste muzee, precum și altele, le-am vizitat achiziționând un card în valoare de 10 euro, cu valabilitate de 24 de ore, cu care poți să și călătorești cu autobuzul sau funicularul. În ceea ce privește cazarea, cum am ajuns în oraș ne-am îndreptat spre primul IAT (Informazioni e Accoglienza Turistica), care ne-a ajutat să găsim un hotel corespunzător cerințelor noastre.
După o plimbare pe străzile străjuite de case medievale și renascentiste, e timpul să coborâm în orașul de jos.
Bergamo, orașul de sus
Reviewed by Mirela
on
miercuri, 15 mai 2013
Rating:
Este foarte interesant sa vizitezi tot ceea ce aminteste partea veche a istoriei si artei italiene. Tot interesant este sa vezi si cum se pricep localnicii sa transforme in obiectiv turistic de importanta mondiala fiecare detaliu de semnificatie indoielnica (fata de celelalte), asa incat sa mori de nerabdare sa vezi si tu minunatia, iar ajuns acolo, sa dai cat mai multi bani din buzunar. Dar eu tot nu pricep cum ai putut tu sa vezi toata lista aia de obiective turistice, stand pe scaunul unei cofetarii si fiind concentrata asupra unei cafele sau inghetate savuroase? Si vechi de peste 500 de ani? Sau imi scapa ceva...
RăspundețiȘtergerePăi tu nu ai cum înțelege cum am băut eu cafeaua și am admirat și clădirile din jur, pentru că tu ești bărbat! Doar femeile pot face mai multe lucruri în același timp :)
ȘtergereDa, confirm si eu, localnicii de acolo stiu sa transforme foarte usor fiecare detaliu in obiectiv de talie mondiala
RăspundețiȘtergereLocalnicii s-au prins că turismul oferă o sursă de venit importantă în zilele noastre.
Ștergerevezi ca e ceva cu pozele, dau click pe ele, sa le vad mari, si mi le descarca automat, sub forma html. n ai virusi sper :D
RăspundețiȘtergerefrumos Bergamo, n am fost, eu sunt fan Italia si Spania deci cred ca mi-ar placea oriunde pe acolo :)
Mulțumesc pentru semnalare! Am tot învârtit și răsucit pozele ca să se potrivească în text și s-a întâmplat ceva, pe undeva...
ȘtergereDa, în Italia cred că e fain oriunde. De exemplu, în orice sat te-ai duce la bar să bei o cafea, cred că e fain. Și cafeaua bună :)
Sper să am şi eu timp, între două avioane, să mă opresc să vizitez în linişte oraşul. Am trecut de foarte multe ori pe la periferie, în drum spre aeroport, dar nu am avut vreme, nici stare, să văd nimic. Acum mi-ai stârnit curiozitatea şi interesul :)
RăspundețiȘtergereAdeseori, lucrurile pe care le avem la îndemână nu le dăm importanța cuvenită și alergăm după altele...
ȘtergereBergamo este un oraș care merită vizitat. Nu am terminat de povestit, urmează episodul 2.
habar nu aveam ca si Bergamo a fost stapanit de venetieni... frumos!
RăspundețiȘtergereVeneția și Milano au fost marile puteri din nordul Italiei, iar celelalte state, ducate, etc. au fost, la rândul lor, sub influența uneia sau alteia din cele două. Chiar și Bergamo, înainte de venețieni, a fost sub dominația milanezilor. Zidurile masive care s-au păstrat până azi au fost edificate de venețieni, în 1561, pentru a se apăra de milanezi. Dar nu a fost cazul...
ȘtergereChiar nu credeam că poate să fie aşa de atractiv Bergamo, dar m-ai convins că merită vizitat. Cred că Muzeul epocii venețiene a fost tare interesant. Informaţia cu cardul, foarte utilă. :)
RăspundețiȘtergereChestia cu card-ul e drăguță, căci ești tentat să vezi cât mai multe muzee. Așa am ajuns noi și în muzee în care nu intrăm de obicei, de istorie naturală, de istorie italiană recentă (Risorgimento), etc.
Ștergere