Torta sbrisolona
Cum raportul gust/dificultate este unul din cele mai mari întâlnite în viața mea de cofetăreasă amatoare, cred că merită încercată această rețetă italiană originară din Mantova.
Dacă vă plimbați prin zonă, o veți găsi pretutindeni de cumpărat, dar vă asigur că nu este așa bună ca aceea pe care o puteți face chiar voi.
Este un aluat de fărâmituri, așa cum îi spune și numele (sbrisolona, în dialectul mantovan, înseamnă fărâmitură), fiind crocantă și friabilă, în același timp.
Dacă vă plimbați prin zonă, o veți găsi pretutindeni de cumpărat, dar vă asigur că nu este așa bună ca aceea pe care o puteți face chiar voi.
Este un aluat de fărâmituri, așa cum îi spune și numele (sbrisolona, în dialectul mantovan, înseamnă fărâmitură), fiind crocantă și friabilă, în același timp.
Ingrediente:
200 g făină albă
200 g mălai
200 g zahăr
200 g unt
200 g migdale mărunțite
2 gălbenușuri
vanilie
coaja rasă de la o lămâie
200 g zahăr
200 g unt
200 g migdale mărunțite
2 gălbenușuri
vanilie
coaja rasă de la o lămâie
Bateți cu mixerul gălbenușurile cu untul.
Într-un alt vas amestecați toate celelalte ingrediente.
Adăugați crema cu unt și gălbenușuri și amestecați rapid, cu mâinele, până se transformă totul în fărâmituri, evitând omogenizarea.
Ungeți un vas cu unt și apoi pudrați-l cu făină (eu am folosit, în loc de făină, hârtie de copt). Cu vârful degetelor presărați în vas fărâmiturile de aluat. Puteți adăuga deasupra și câteva migdale întregi.
Se coace la 180 grade, timp de 45-50 minute, până când suprafața devine crocantă și aurie. Aveți răbdare să se răcească, înainte de a o gusta. Merge perfect cu un vin licoros (vino santo).
Cu gândul la Mantova...
Cu gândul la Mantova...
Torta sbrisolona
Reviewed by Mirela
on
luni, 14 octombrie 2013
Rating:
E foarte bună! Am să încerc să o fac după reţeta prezentată de tine.;)
RăspundețiȘtergereSă știi că eu am pus și puțin praf de copt (nu știu dacă a avut vreun efect), pentru că așa găsisem undeva, pe internet. Data viitoare încerc fără.
Ștergereorice e cu migdale e bun :)
RăspundețiȘtergereti am mai zis, ai curaj sa te bagi la dulciuri. si cred ca o sa fac si eu de acum acelasi lucru ca la englezii astia nu gasesti nicio praji buna. la fracezi n -avea sens, aveam boulangeria peste strada...ce viata :))))
Dacă îți plac dulciurile cu migdale, locul tău e în Sicilia! Deși prăjiturile lor sunt un pic cam dulci.
Ștergereorice e cu migdale :) dar nu prea-mi plac prajiturile extrem de dulci. pana una alta pun maine de o placinta cu mere si migdale :)
ȘtergereȘi o să ne dai rețeta, nu?
Ștergerepfii greu :)))) la englezii astia nici faina ok n-am gasit. era aluatul ca o piatra, zau ca puteam sa sparg ceva cu el, deci intinde foi de placinta daca poti. am facu paine din el :) si daca tot mi am dat mainile prin razatoare (odata cu merele) am facut un aluat ca de clatite, am pus aluat, apoi mere rase (cu migdale macinate si esenta de migdale), iar aluat, iar mere si iar aluat, pe deasupra migdale feliate si gata placinta. a iesit buna :)
Ștergeremmm, minunata!
RăspundețiȘtergere