^

Sansepolcro, acasă la Piero della Francesca


Sansepolcro este orașul natal al lui Piero della Francesca (1412/1417-1492) și orice turist care ajunge aici, încearcă să descopere urmele lăsate de acest genial pictor al Renașterii italiene.
Cea mai importantă destinație este Muzeul civic, care adăpostește câteva picturi celebre: Polipticul Mizericordiei, Resurecția, Sf. Iulian, Sf. Ludovic din Toulouse. Oricât de novice ai fi în arte plastice, este imposibil să nu fi impresionat de forța, expresivitatea, utilizarea perspectivei și a proporțiilor acestor picturi.

Ca să îi înțelegem pe deplin genialitatea, ar trebui să ne imaginăm cum arăta pictura înaintea lui și cum a influențat-o pe cea care urma să vină după el.

În polipticul Mizericordiei, Sfânta Maria oferă cu mantaua sa protecție celor care o venerează. Este o reprezentare destul de comună prin părțile locului, o veți mai găsi, cu siguranță, prin biserici și muzee. Resurecția, cea mai celebră dintre operele lui Piero della Francesca, cu legătură directă cu numele orașului, este o operă plină de semnificații despre viață și moarte, la care meditau, poate, și membrii guvernului local acum 550 de ani, în timpul reuniunilor ce se țineau chiar sub privirea lui Isus înviat din morți.

Dar de unde vine numele orașului? Se spune că prin secolul al X-lea, doi pelerini, Arcan și Egidiu, au adus cu ei relicve de la Mormântul Sfânt. Pentru a le adăposti, au construit un oratoriu, a fost, apoi, edificată o mânăstire benedictină, iar în jurul acesteia a luat naștere orașul. La câțiva pași de muzeu se află catedrala, a cărei construcție, în stil romanic și gotic, te transportă într-o atmosferă de calm și sobrietate, la care contribuie și "Chipul sfânt (Volto Santo)", un crucifix din lemn, de secol X.

Adevărata surpriză a fost Muzeul Aboca. Nu știam că binecunoscuta firmă de produse farmaceutice și cosmetice își are sediul chiar aici și nici nu aș fi aflat, poate, dacă cei de la Muzeul civic nu ne-ar fi spus, când am cumpărat biletele de intrare, că beneficiem de o reducere la Muzeul Aboca.

Muzeul este un mic deliciu, pe care îl poți savura pe îndelete: plante medicinale de toate felurile, mojare vechi, de colecție, recipiente farmaceutice prețioase de ceramică, tot felul de vase ciudate folosite în procesul de distilare, cărți noi de vânzare și cărți vechi doar de admirat, despre plantele medicinale și binefacerile lor și, bineînțeles, un magazin cu toate produsele lor. Am regretat că, deși în locul potrivit, nu am fost la momentul potrivit pentru o vizită ghidată. Aș fi aflat, cred, o mulțime de lucruri interesante. În schimb, am primit un poster cu o reproducere a unui vechi desen al plantei Lychnis Sylvestris.

Sansepolcro este, de asemenea, locul de naștere al lui Luca Pacioli, călugăr franciscan, părintele contabilității, cel care a introdus principiul dublei înregistrări în contabilitate. O statuie îl omagiază în centrul orașului.

Desigur că am fi putut colinda în continuare pe străzile orașului și am fi descoperit și alte locuri interesante, dar eram în Toscana și Umbria era aproape. Aveam atâtea lucruri de văzut!
Sansepolcro, acasă la Piero della Francesca Sansepolcro, acasă la Piero della Francesca Reviewed by Mirela on sâmbătă, 16 noiembrie 2013 Rating: 5

Niciun comentariu

nRelate Posts Only