^

Cinque Terre

Cinque Terre este numele cu care este cunoscuta o parte din coasta ligurica, situata la nord de La Spezia, unde se afla 5 sate pitoresti, construite pe colinele care coboara in mare. Cele 5 sate sunt: Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza, Monterosso al Mare si, din 1997, au fost inscrise in patrimoniul mondial UNESCO.
Casutele sunt inghesuite unele in altele si, parca, fiecare se catara pe cealalta, in incercarea de a castiga un coltisor de soare si de vedere la mare.
Scari de piatra inundate de flori se strecoara printre case si urca fara sfarsit. In ingramadeala aceasta fermecatoare, cand credeai ca totul este perfect, apar de niciunde lamai incarcati de fructe si flori. Ce bogatie de culori, calde si stralucitoare!

Ca sa ajungi dintr-un sat intr-altul, poti lua trenul (sunt foarte dese) sau poti mergi pe jos, pe potecile catarate pe stancile de la malul marii (Il sentiero azzuro). Si intr-un caz, si in celalalt, este bine sa iti cumperi un card (10 euro/24h), care include transportul cu trenul si accesul pe traseele care impanzesc intreaga zona (care are statut de Parc National). Drumul pe malul marii este incantator, cu marea atat de aproape, vegetatia mediteraneeana (cand am ajuns noi, atmosfera era parfumata de ginestrele in floare) si, in zare, privelistea satelor multicolore. Via dell'Amore, care leaga Riomaggiore de Manarola, este cel mai faimos si mai scurt traseu (20 min.), insa si celelalte iti ofera privelisti fermecatoare. O parte din trasee au fost inchise din cauza aluviunilor, dar incep sa se redeschida, unul cate unul. 
 
Vazand toate acestea, te minunezi de frumusetile pe care le-a creat natura. Dar daca te gandesti mai bine, iti dai seama ca natura a fost ajutata de munca oamenilor: satele sunt creatia lor, ca si dealurile care se intind cat vezi cu ochii, care au fost tersate in incercarea de a folosi cat mai bine terenurile in panta (majoritatea sunt cultivate cu vita-de-vie). 
Aluviunile din octombrie 2011 au devastat multe din aceste locuri, cea mai afectata fiind Vernazza. Este emotionant sa o vezi acum, nu numai pentru ca ranile sunt, inca, vizibile, dar, mai ales, pentru ca oamenii nu s-au descurajat si au inceput sa o reconstruiasca, desigur si cu sprijinul statului, dar si a celor legati sufleteste de aceste locuri. Vernazza este astazi un santier, insa turistii continua sa o viziteze, pentru a vedea cum arata dupa tot prin ce a trecut.
Cinque Terre este una dintre cele mai turistice zone din Italia, as
 
a ca veti intalni nenumarati turisti, magazine de suveniruri, restaurante, etc. Noi am fost la inceputul lui mai si aglomeratia nu era de nesuportat. Dar cred ca oricare ar fi inconvenientele turismului de masa, nu poti sa nu ramai incantat de frumusetile locurilor.
Cinque Terre Cinque Terre Reviewed by Mirela on duminică, 13 mai 2012 Rating: 5

4 comentarii

  1. Cand am venit primele dati in Italia si m-am plimbat prin Toscana si Emilia Romagna imi doream cu orice pret sa ajung aici, insa de fiecare data nu s-a nimerit.
    Acum imi doresc la fel de mult sa ajung, insa nu mai am aceeasi graba pentru ca sunt aici. Daca ma gandesc la dezastrul din toamna imi dau seama ca iau unele lucruri for granted si ca in cazul Cinque Terre poate ar fi cazul sa ma grabesc sa le vizitez.

    RăspundețiȘtergere
  2. Niciodata nu stii ce iti aduce ziua de maine. Asa ca e bine sa nu amani chestiile pe care ti le doresti. E filosofia de viata care ar trebui sa ne calauzeasca pe toti, in fiecare clipa.

    RăspundețiȘtergere
  3. M-ar fi mirat sa nu fi trecut pe-acolo, Mirela!

    Ca si tine, am fost la Cinque Terre in mai, doar ca 6 ani mai tarziu. Noi am mers pe urmele unui pictor din Liguria, Amedeo Besana, autor al mai multor peisaje inspirate din regiune, dintre care un "Apus de soare la Levanto" impodobeste apartamentul nostru din Bucuresti.

    Un peisaj aproape suprarealist in care omul a reusit sa adauge naturii frumusete, nu doar sa profite de ea. Cinque Terre este un loc unde monotonia salbatica a albastrului marii si a verdelui versantilor abrupti primesc caldura culorilor pastelate ale caselor catarate pe neverosimile crevase. Nu am vazut niciodata un cires mai frumos decat cel printre ale carui crengi priveai direct marea.

    Altfel, forfaitul de o zi este acum 16 Euro, Via dell'Amore este inchisa, Il sentiero este "azzuro-verde" iar Vernazza isi poarta inca la vedere cicatricile.

    Pacat ca pozele tale nu mai sunt vizibile. Pe ale mele nu le-am scos inca de pe cele trei aparate pe care le-am folosit pana la epuizarea bateriilor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De-abia acum citesc mesajul dumneavoastră. Pare că și locurile cele mai frumoase au de suferit în vremurile acestea zbuciumate.
      Am refăcut pozele și am schimbat puțin și forma blogului. Sper să vă bucurați acum de poze. Am revenit la Cinque Terre cu mama și sora. Dintre atâtea minuni ale Italiei mi-am zis că nu putea lipsi acest ținut și că trebuie să îi duc pe cei dragi aici.

      Ștergere

nRelate Posts Only