^

Biblioteca Salaborsa din Bologna

Situată în inima centrului istoric al Bolognei, Biblioteca Salaborsa este unul din locurile mele preferate.

Și, se pare, nu numai pentru mine, ci și pentru mulți alții, localnici, studenți, turiști sau imigranți.

Ieri, ca și azi, biblioteca, parte din Palazzo d'Accursio, sediul istoric al primăriei, se află în centrul vieții publice a orașului și a știut să păstreze frânturi din existențele ei anterioare, căci a fost bazilică romană, castel fortificat, palat comunal, grădină botanică (în care Ulisse Aldrovanti, un mare om de știință italian, cultiva, pe la 1568, plante medicinale), bursă (construită în 1883, cu structură de metal și multă sticlă, care anticipează stilul Art Nouveau), sală de sport, teatru de păpuși și, în fine, din 2001, bibliotecă publică. În exterior, însă, a păstrat aspectul medieval de castel fortificat.


Poți veni aici să împrumuți o carte (pe care ai căutat-o, acasă, în catalogul online și ai rezervat-o, cu un click, dacă nu era disponibilă), un film, o hartă ori un ghid turistic, poți citi un ziar (italian sau străin) sau o revistă, poți urmări o conferință sau vedea o expoziție, te poți odihni după o plimbare prin oraș sau doar să te adăpostești de frigul sau ploaia de afară.

 
Poți bea o cafea sau urma un curs de limbă italiană. Și, dacă te pricepi, poți chiar cânta la pianul aflat în holul central.
Poți lua o lecție practică de istorie, căci la subsol sunt ruine etrusce și romane, pe care le poți vizita sau privi prin vasta podea de sticlă.

Orice persoană rezidentă în Bologna se poate înscrie, gratuit, la bibliotecă. În plus, beneficiază de acces la biblioteca digitală MLOL (MediaLibraryOnLine), de unde se pot împrumuta, stând comod acasă, cărți (inclusiv cărți audio), video, muzică (acces gratuit la site-ul www.freegalmusic.com), ziare și reviste. MLOL este prima rețea italiană care își propune să pună laolaltă resursele digitale ale tuturor bibliotecilor publice italiene (în prezent, au aderat 15 din cele 20 de regiuni italiene și biblioteci de limbă italiană din alte 4 țări - Japonia, Slovenia, Elveția, Australia).
Multiculturalitatea pare să își facă loc, încet, încet, în viața bibliotecii. Străini citesc cu nesaț ziarele în limba arabă, iar rafturile cu cărți în limbi străine se înmulțesc continuu. Există, desigur, și o secțiune de limba română. Este mică, față de altele, în raport cu numărul românilor din Italia (de departe, cea mai numeroasă comunitate) și pare să nu trezească prea mult interesul conaționalilor noștri, după cum ne-a povestit o bibliotecară. Copiii români, care se străduiesc acum să învețe limba italiană, vor crește și sper că își vor da seama că limba română este o parte esențială a identității lor. Unii, poate vor dori să revină în România pentru a studia și lucra. Sau poate că italienii cu afaceri în România sau cei căsătoriți cu românce vor vrea să învețe limba noastră, fascinați de asemănările și deosebirile cu limba italiană, dar și de frumusețile și bunătățile plaiurilor mioritice. Așa că eu văd vremuri mai bune pentru secția de limba română a Bibliotecii Salaborsa. Cărțile în limba română încep să apară, atunci când există români inimoși, și în alte biblioteci italiene, cum ar fi Biblioteca Internațională "Ilaria Alpi" din Parma.

Dacă șoarecilor de bibliotecă nu le este suficientă Salaborsa, Bologna le oferă numeroase alte prețioase biblioteci, care au potolit, de-a lungul secolelor, setea de cunoaștere a studenților de la Alma Mater Studiorum (Universitatea din Bologna, cea mai veche din lume, 1088), dar și a noastră, a muritorilor de rând.
Biblioteca Salaborsa din Bologna Biblioteca Salaborsa din Bologna Reviewed by Mirela on duminică, 23 martie 2014 Rating: 5

10 comentarii

  1. Şi mie îmi place foarte mult Biblioteca de la Sala Borsa! Îţi mulţumim pentru că ne-ai citat în articol, cred că orice bun român ar face la fel.
    În ce priveşte lectura în limba română, important este să fim prezenţi şi încetul cu încetul rezultatele vor începe să apară. Cred că pentru a-i atrage pe cititori, bibliotecile ar trebui să organizeze mai multe evenimente culturale şi de promovare. De asemeni, cursurile gratuite de limbă română pentru studenţii şi oamenii de afaceri străini sau cluburile de lectură pot fi mijloace de atragere a publicului.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, ai dreptate, ar fi bine să se organizeze mai multe evenimente culturale, mai ales cu inițiativa românilor și autorităților.
      Cursuri de limba română se fac la Accademia di Romania, dar se simte nevoia și prin părțile astea. Tu ai cunoștință despre astfel de cursuri?

      Ștergere
  2. Mirela, excelent articolul; cand voi ajunge in Bologna o sa vizitez si eu Biblioteca Salaborsa; imi voi aminti de ceea ce ne-ai impartasit aici pe blog.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Îți doresc să ajungi cât mai repede la Bologna și să îți placă orașul. Îți stau la dispoziție cu idei și sfaturi.

      Ștergere
  3. Sigur ca este o biblioteca multiculturala, unde isi gasesc adapost (temporar, desigur), toti cei dornici sa mai afle cate ceva din tara lor (asta, a propos de strainii care citesc ziare arabe!) sau sa nu piarda contactul cu spiritul natinal (polonezi, albanezi s.a.). Este semnificativ faptul ca magrebienii vorbesc in araba cu copiii lor (ce primitivi!!), in timp ce romanii nostri, care nu dau pe la biblioteca, vorbesc in (ceea ce cred ei ca este) lb. italiana cu progeniturile lor, vasnici urmasi ai lui Traian si Decebal. Adica s-ar putea sa se integreze mai repede aici decat urmasii lui Mahomed, pentru ca, in orice caz, de tara lor nu mai au nevoie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar așa pesimist ești?! Păi eu credeam că am reușit să te conving că, deși prezentul nu e roz, viitor de aur limba noastră are!
      Și, în fond și la urma urmei, Robert de Niro știe italiană (chiar dacă a devenit cetățean italian)? Dar Frank Sinatra? Francis Ford Coppola? Leonardo di Caprio? Și chiar Bill de Blasio?

      Ștergere
  4. Imi place mult articolul tau despre biblioteca, are parfum bun de carti si povesti!:) Cand am fost la Bologna era pe "lista" locurilor de vizitat (cred ca pentru ruine) insa n-am reusit sa intru, era inchisa .Eu sunt dependenta de carti...nu neaparat de hartia in sine ci de citit. Zic ca nu-s dependenta de hartie pentru ca de cand mi-am luat kindle citesc cam totul in format electronic, important e continutul. INSA ador bibliotecile si atmosfera care se respira acolo, sa rasfoiesc cartile, sa le simt mirosul. Sunt contradictorie, stiu:). Esti norocoasa sa ai la indemana o biblioteca asa mare, la mine e micuta si nu prea mai aduc multe noutati de cand cu taierile de buget, insa bibliotecarii sunt niste persoane extraordinare, ii admir si pentru ca organizeaza in cadul bibliotecii tot felul de proiecte interesante pentru copii si nu numai(seri cu teatru, recitari de povesti, mici expozitii etc). Vai, ce m-am intins!!!:)Morisca nu alta:). Pe curand!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Și mie îmi place să citesc pe kindle. Îl am pretutindeni la mine. Am descoperit de curând că pot, chiar, să merg pe stradă citind :)
      Cărțile electronice le împrumut tot la de Sala Borsa (de fapt, de la MLOL, despre care povesteam în articol. Verifică, poate e și biblioteca ta afilitată la proiect. Numai bine!

      Ștergere
  5. Deocamdata nu e afiliata la proiect, am intrebat deja, merg saptamanal la biblioteca pentru a imprumuta carti...eu sunt prea zapacita si asa..."nature", darmite sa mai si citesc mergand:). Pe curand

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu pot să mulțumesc suficient serviciului de finanțare lemeridian și să-i anunț pe cât de recunoscător sunt pentru toată asistența oferită de dvs. și de personalul echipei dvs. și aștept cu nerăbdare să le recomand prietenilor și familiei în cazul în care au nevoie de consultanță sau asistență financiară. Împrumut de afaceri .Via Contact:. lfdsloans@lemeridianfds.com / lfdsloans@outlook.com. WhatsApp ... + 19893943740. Mențineți treaba excelentă.
    Mulțumesc, Busarakham.

    RăspundețiȘtergere

nRelate Posts Only