^

De unde vin cuvintele

Bluetooth
Denumirea tehnologiei wireless - care permite conectarea dispozitivelor cu ajutorul undelor radio - vine de la regele danez din secolul X, Harald Blåtand (în engleză Harold Bluetooth), renumit pentru că a reușit pacificarea triburilor daneze, fiind un abil diplomat. Simbolul este format din cele două inițiale ale numelui său, în alfabetul runic al vechilor populații germanice.
candidat
În Roma antică, cine aspira la o funcție publică trebuia să îmbrace o togă albă, candidă (lat. candidus/candida – alb strălucitor), simbolul propriei onestități.
companie
Cu pâine (lat. cum panis), cel cu care împarți pâinea. Inițial, companiile erau niște întreprinderi familiale, ulterior s-au deschis și străinilor.
gadget
Firma franceză Gaget, Gauthier & Cie, pentru a finanța construirea Statuii Libertății (dăruită Statelor Unite ale Americii de către Franța, la sărbătorirea centenarului independenței), a scos o ediție de dimensiuni reduse (20 cm) a statuii. Americanii pronunțau marca înscrisă la baza statuii pe limba lor și așa s-a născut cuvântul gadget.
idiot
Idiótes, în Grecia antică, erau cetățenii care nu participau la viața publică. Pentru leagănul democrației, astfel de persoane erau considerate egoiste și ignorante, neonorabile, căci omul poate evolua numai din confruntarea cu ceilalți, prin exercitarea democrației. În limba latina, termenul a căpătat semnificația de incompetent.
marmeladă
Marmelo – gutuie în lb.portugheză. La începuturi, marmelada era o pastă groasă preparată din gutui (cu apă de trandafiri, ambră cenușie sau mosc), care se consuma la sfârșitul mesei, pentru digestie. Astăzi, marmelada este o pastă care se gătește din orice fructe zdrobite și fierte cu zahăr. 
salariu
În Roma antică, exista practica ca soldații să fie plătiți, în parte, cu o anumită cantitate de sare (lat. sàl). Pe vremea aceea, sarea era „aur alb”, căci nu se găsea pe toate drumurile și, în plus, era foarte importantă, mai ales pentru soldați, care o foloseau pentru a-și conserva hrana.


De unde vin cuvintele De unde vin cuvintele Reviewed by Mirela on Rating: 5

Niciun comentariu